Zwanger!

0
1293
blog placeholder

Als je zwanger bent, komt er veel op je af. Zeker als het je eerste zwangerschap is. Want wat mag je allemaal wel en wat mag je niet? Wat moet je kopen en wanneer ga je naar de verloskundige? Er zijn boeken vol geschreven over zwangerschappen. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. En dan ook nog dit artikel? Don’t worry. Dit artikel bevat informatie voor de eerste weken. Zodat je even op een rijtje hebt waar je aan moet denken. En zodat je daarna nog alle tijd hebt om al die boeken door te snuffelen en te genieten van je zwangerschap.

 

Slik je al foliumzuur? Zo nee, ga dan snel naar de drogist en koop een doosje of potje. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat het slikken van extra foliumzuur de kans op een open ruggetje bij je baby aanzienlijk verkleint. Foliumzuur slik je tot de tiende week van je zwangerschap.

 

Maak op tijd een afspraak met een verloskundige (of huisarts als in jouw woonplaats geen verloskundigen zijn). Ergens rond de 9e week van je zwangerschap zal je een intake-gesprek krijgen en vaak wordt er dan ook meteen een echo gemaakt. Omdat niet alle verloskundigen echo’s maken, is het handig om niet op het allerlaatste moment te bellen. Bedenk ook dat de eerste dag van je laatste menstruatie de dag is waarop de veertig weken zwangerschap ingaan, ook al klinkt dat vreemd. Week 9 is dus sneller dan je denkt.

 

Kijk uit met tuinieren en de kattenbak legen. Kattenpoep bevat een bacterie die in uiterste gevallen tot de dood van je ongeboren kindje kan leiden. Draag dus handschoenen als je onkruid wiedt, en laat de kattenbak door iemand anders schoonmaken.

 

Eet geen rauw vlees, rauwmelkse kaas of voorverpakte gerookte vis. Ook dit kan schadelijk zijn voor je kindje. Kijk ook uit met koffie in verband met de cafeïne. Maximaal drie kopjes per dag. Het spreekt voor zich dat je groente extra goed wast en ga zéker niet op dieet. Dan komen er namelijk afvalstoffen vrij die je kindje weer opneemt. Het is niet nodig om extra veel te eten.

 

Blijf gerust sporten, zolang je geen al te ruige sport beoefend. Je lichaam geeft vanzelf aan wanneer het sporten niet meer prettig is. Kijk wel uit met buikspieroefeningen. Omdat je rechte buikspieren over je baarmoeder heen lopen, kan het gevaarlijk zijn deze teveel aan te spannen.

 

Regel kraamzorg. Dit lijkt nog erg vroeg maar om er zeker van te zijn dat je straks een goede kraamhulp hebt, is het echt noodzakelijk om dit zo snel mogelijk te regelen. Vraag na bij je verzekering of de kraamzorgorganisatie die je hebt uitgekozen, erkend is door je verzekering. Zo niet, ga er dan vanuit dat de kraamzorg veel duurder uitvalt.

 

Denk na over je werk. Je krijgt straks 16 weken zwangerschapsverlof maar dat vliegt om! Wil je daarna ouderschapsverlof, wil je minder gaan werken? Of wil je oppas voor je kind? En zo ja, kies je dan voor een gastouder of een kinderdagverblijf? Gelukkig valt het op dit moment reuze mee met de wachtlijsten, maar als je minder wilt gaan werken, heb je vaak wel te maken met een opzegtermijn van een aantal maanden.

 

En de babykamer dan? Wat heb je daar allemaal voor nodig? En hoe zit dat straks met het vervoer van de kleine? Geen zorgen, dat komt allemaal nog. Je zal zien dat je een overvloed aan informatie over je heen zal krijgen de komende maanden. En ook op internet is er van alles en nog wat te vinden. Tegen de tijd dat je zwangerschap ten einde loopt, ben je er helemaal klaar voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here