Yoga, onderdeel van het leven

0
823
blog placeholder

Perfect om de dag mee te beginnen of af te sluiten. Ieder mens is anders, dus voor alles wat je doet moet je goed naar het lichaam luisteren om de antwoorden te krijgen. Wil je yoga in je leven inpassen, begin dan eerst een met wat proeflessen om te ervaren of het ook iets voor je doet. Veel mensen raken vrij snel verslaafd als ze eenmaal begonnen zijn, maar ook hiervoor geldt dat iedereen anders is en dus eerst een gevoel erbij krijgen en dan pas de volgende stap zetten het in te passen in je leven.

Yoga is een ‘way of life’

Daarmee ook gezegd dat yoga meer is dan een uurtje of wat sporten per week. Met yoga focus je bijvoorbeeld sterk op de ademhaling en dat kan betekenen dat je je veel meer bewust wordt van je ademhaling of zelfs als het ware opnieuw leert ademen. Je longen volledig benutten is niet een vanzelfsprekendheid, zo is gebleken. Echt ademen, je longen volzuigen en je lichaam voelen als de zuurstof door de aderen getransporteerd wordt. In het begin moet je er bewust bij stil staan, maar enig moment wordt het een automatisme dat je op deze manier ademt.

Door de focus op – in dit geval – je ademhaling te leggen, wordt je hoofd in staat gesteld even niet met andere zaken bezig te zijn. Zie het als een vorm van mediteren,  maar waar het om gaat is de rust die hierdoor ontstaat.

Oefeningen

Als je enig moment zover bent dat je het juiste moment van de dag gekozen hebt om je oefeningen te doen, dan zijn er behalve live lessen en video’s ook heel veel boekjes waar je de oefeningen uit kunt halen. Behalve lezen of luisteren over wat oefeningen voor je doen, is het ook goed te voelen wat een oefening voor je doet. Dat wil zeggen uitproberen en ervaren. Veel mensen ontwikkelen een reeks aan oefeningen die ze zeer regelmatig doen en waar ze zich prettig bij voelen.

Onderstaand enkele van veel toegepaste oefeningen, waarbij je tussen de herhalingen van de oefeningen even enkele seconden pas op de plaats maakt en ontspant. Vergeet ook je focus niet op de ademhaling.

·         Ga recht staan en strek de armen zijwaarts met de handpalmen naar beneden gericht. Zorg dat de armen ontspannen zijn en breng de armen en schouders nu op een lijn. Draai vervolgens op de plaats om je as met de klok mee (om niet duizelig te worden is het goed om je op een vast punt te focussen). Als je weer recht staat strek je de armen op een inademing boven het hoofd en op de uitademing laat je de armen weer rustig zakken.

·         Ga gestrekt op de vloer liggen met de armen langs het lichaam en de handpalmen naar beneden. Til op een inademing het hoofd op van de vloer en til tegelijkertijd de benen gestrekt omhoog. Tijdens de uitademing laat je het hoofd en de benen weer zakken.

·         Start in de kruiphouding met de handen onder de schouders en knieën onder de heupen. Adem nu rustig in en tegelijkertijd trek je als het ware de stuit omhoog. Als je in de omgekeerde V houding staat adem je rustig uit, waarbij je de kin naar de borst brengt. Op de eerstvolgende inademing kom je met het hoofd omhoog en trek je de rug een beetje hol (de omgekeerde vorm dus). Op een rustige uitademing breng je het lichaam weer naar de beginstand.

·         Ga op de knieën zitten, waarbij de knieën precies onder de heupen geplaatst zijn. Adem in alle rust in en op de uitademing buig je de kin naar de borst. Bij de volgende inademing buig je langzaam naar achteren en laat je het hoofd naar achteren zakken. Als steun voor evenwicht kan je de handen op je billen houden. Kom op een uitademing weer rustig terug.

·         Op de billen gaan zitten en de benen gestrekt voor je. Houdt de armen langs het lichaam, steunend op de handpalmen. Adem in deze eerste houding goed in en op de uitademing buig je de kin naar de borst. Adem nu weer langzaam in en breng het bovenlichaam omhoog (en door de inademing gaat het ook wat naar voren). Laat nu het hoofd naar achteren vallen. Houdt deze houding even aan en span de spieren. Adem vervolgens langzaam weer uit en kom terug naar de beginhouding.

·         Sluit af met rustig op een rechte ondergrond te gaan liggen. De benen iets uit elkaar en de armen iets van het lichaam af met de handpalmen omhoog. Adem nu diep in en laat de longen zich volzuigen met zuurstof, waarbij de borst omhoog komt. Even een seconde of wat vasthouden en bedenk hoe de ingeademde zuurstof direct vervoerd wordt door het hele lichaam. Voel het tot aan de tenen. Langzaam adem je uit tot de longen weer helemaal leeg zijn.

Afsluiten

Voor veel mensen die yoga beoefenen is meditatie een afsluitend moment wat erg prettig ervaren wordt. Alle gedachten op wolkjes weg laten drijven (dit moet je wel leren) en even in het niets zijn. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar als je het consequent toepast pik je het enige moment als vanzelf op. Het stilte moment is een moment van rust en brengt lichaam en geest bij elkaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here