Wie of wat is Zelda?

0
1539
blog placeholder

Zelda

Eigenlijk zou dit genoeg moeten zijn.. gewoon het woordje Zelda en dan een punt! Want de echte gamers weten dat dit gewoon een begrip is. Zelda is geweldig.. Zelda is avontuur.. en Zelda laat zelfs de grootste gamehaters en huisvrouwen verslaafd achter de spelcomputer zitten!

Maar wie is Zelda nu precies?

Het spel Zelda werd bedacht door de Japanner Shigeru Miyamoto en werd in 1987 uitgebracht op de NES (Nintendo Entertainment System) onder de naam “The legend of Zelda”.Het spel werd binnen korte tijd een grote hit en al gauw kwam er een vervolg op dit eerste spel. Het spel draait eigenlijk om Link.. wat nog wel eens voor verwarring zorgt omdat het spel nu eenmaal Zelda heet. In het land Hyrule is Link een dappere avonturier die prinses Zelda moet redden uit de klauwen van Ganon.

Centraal in het spel staat de “Triforce” , de drieheid geschapen door drie godinnen. Deze godinnen schiepen de wereld Hyrule. De godin Nayru schiep de hemel, Din de Aarde en Farore het leven. Toen deze Godinnen hun taak hadden volbracht vertrokken zij naar de hemel en lieten de “Triforce” achter.. Deze Triforce ziet eruit als drie gouden afzonderlijke driehoeken en elke driehoek is verantwoordelijk voor een specifieke kracht: Moed, wijsheid en kracht. Omdat deze Triforce zo’n grote kracht had werd deze opgeborgen in een verborgen tempel. Eeuwen lagen ze hier veilig.. totdat Ganondorf (ook wel gewoon Ganon genoemd) verscheen. Om dit vreselijke kwaad te bestrijden zegt de legende dat er een jongen wordt geboren…..en dat alleen hij het kwaad kan bevechten. Jaja.. je voelt hem natuurlijk al aankomen: onze held Link!

De hoofdpersonen Link, Zelda én zelfs de slechterik Ganondorf zijn uitverkoren om één van de krachten van de Triforce bij zich te dragen (zij hebben allemaal het kenmerk van de Triforce op hun linkerhand: één deeltje van de Triforce).
Prinses Zelda heeft uit angst voor Ganondorf haar deel van de Triforce versplinterd om onze held wat tijd te geven om het Kwaad te bevechten.
Link moet zich dus een weg banen door Hyrule, op zoek naar de 8 deeltjes die prinses Zelda heeft verstopt in donkere kerkers vol met monsters en puzzels. Als Link krijg je diverse opdrachten (ook van de bevolking van de dorpjes waar je doorheen reist) en onderweg wordt het je niet makkelijk gemaakt. Je moet vechten voor je leven maar dit levert je dan ook weer geld op. Als je alle delen hebt verzameld van de Triforce moet je Ganondorf verslaan.

En ja…ik ben ook schuldig. Heel wat uurtjes heb ik aan dit spelletje gezeten, soms vloekend, soms lachend en soms zelf trots op mijn eigen slimheid als ik weer een puzzel had opgelost. En dan.. stond ik vast. Geen idee wat ik moest doen.. of wat de oplossing van een puzzel was. (Tja.. toen was er nog geen internet waar je naar een walktrough kon zoeken) (walktrough = de complete oplossing van een computerspel, stap voor stap beschreven).

Gelukkig was er toen nog de Nintendo game-lijn. Hier kon je heen bellen als je er echt niet meer uitkwam en aan de andere kant van de lijn zaten medewerkers van Nintendo die je weer op pad hielpen. Er zit geen volgorde in de spellen, elk spel is dus afzonderlijk te spelen en speelt zich af in een eigen tijdperk.

Omdat “Zelda” een Nintendo produkt is mag dit dus ook alleen maar op de Nintendo spelcomputer worden uitgebracht. Geen Playstation of Xbox voor onze jonge held, maar gelukkig kwam er met elke nieuwe spelcomputer van Nintendo ook weer een nieuwe versie van Zelda op de markt! Zo zijn er inmiddels Zelda spellen voor de NES, de Supernintendo 16 bit, de gameboy, de Nintendo 64 bit, Gameboy Color, Gameboy Color Advance, Gamecube, Nintendo DS en de Wii. Inmiddels zijn er al diverse spellen in de Zelda reeks verschenen.. en de echte die-hards wachten alweer op wat er eind dit jaar zal uitkomen: The legend of Zelda: Spirit tracks. (Dit spel zal voor de Nintendo DS worden uitgebracht)
Omdat Link natuurlijk met zijn tijd mee moet gaan is zijn outfit door de jaren ook al vaak aangepast aan de nieuwe mode (hahaha) maar hij is altijd te herkennen aan zijn blonde haar, groene lange shirtje en hoge bruine laarzen.

Grappig om te weten

The legend of Zelda was het allereerste spel wat een “Save” functie had waardoor je gewoon weer verder kon gaan waar je was gebleven.Het personage Tingle (deze denkt dat hij een elf is) (wat in één van de Zelda delen voorkomt) heeft zelfs een eigen spel : Tingle’s Rosy Rupeeland (voor op de Nintendo DS)Veel spellen uit de serie zitten verpakt in een goudkleurige verpakking (of een goudkleurige cartridge)Verschillende Zelda karakters komen voor in andere spelletjes zoals Super Smash Bros. Link is zelfs een speciaal karakter in het spel Soul Calibur II (voor Nintendo’s Gamecube)In de spellen is de munteenheid Rupees. Met deze rupees kun je toverdrankjes kopen, bommen en andere items die je zoektocht kunnen vergemakkelijken.In sommige delen van Zelda doen de personages Zelda en Ganondorf niet eens mee.
Heb je dus een hoop vrije tijd en verveel je je stierlijk? Dan moet je dit spel beslist eens proberen.. Wedden dat je ook besmet raakt met de Zelda-koorts?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here