De aubergine behoort, net als de tomaat, tot de familie Solanum. Het Nederlandse woord is nachtschade. In Franfrijk is de vrucht zeer populair en verwerkt men hem, samen met paprika’s en tomaten in een mengsel, ratatouille. Lekker voor bij de vis en aardappels. Maar ook bij lamsvlees en brood is het heerlijk. De aubergine is eenvoudig te halveren, het vruchtvlees te snijden en de mengen in het mengsel met de tomaat, paprika en vlees. Zelfs met kaas is het lekker. Aubergines kan men ook bakken of grillen.
Aubergine en gezondheid
In tegenstelling tot tomaten, bevatten aubergines maar weing vitamine C. Wel bevatten ze veel van de mineralen kalium, koper en mangaan. Kaliun is ondermeer belangrijk voor het zenuwstelsel, koper ondersteunt de opbname van ijzer in het bloed. Aubergines bevatten de natuurlijke toxysche stof solanine. Deze bevindt zich vooral in de onrijoe vrucht en verdwijnt tijdens het koken, bakken en grillen.
De aubergine in de keuken
Als het gaat om gebruik van zout op de aubergine, dan wordt daar verschillend over gedacht. Er zijn koks die de plakken aubergine eerst inzouten om de bittere smaak te laten verdwijnen. Dat is de laatste jaren echter niet meer echt noodzakelijk, omdat de nieuwere soorten zonder de bittere smaak worden geteeld. Als de aubergine gesneden is wordt hij snel bruin. Om dit te voorkomen druppel t men wat citroenvocht of olijfolie over de plakken. Aubergines laten zich goed mengen met tomaten en paprika’s.Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals in stukken snijden en alles door elkaar bakken of grillen. Maar ook kan men de aubergine opensnijden en vullen met het vruchtvlees, de paprika en tomaat.
In tegenstelling tot de meeste andere groenten, moet men de aubergine niet rauw eten, vanwege de solanine. Vanwege deze stof is het belangrijk om alleen rijpe aubergines te gebruiken. Men herkent de rijpe aubergine aan de glimmende, gladde huid. Duw er met je vinger in en er zal even een deukje te zien zijn.