Wat is shampoo?

0
1453
blog placeholder

Het product shampoo is meestal vloeibaar en is bedoeld om je haar te reinigen en om het zachter en handelbaarder te maken. Door je haar te wassen met shampoo, wordt het door de hoofdhuid afscheiden talg weg gewassen, een soort vet dat van nature bedoeld is om onze haarwortels te beschermen. In het talg verzamelt zich stof en vuil en de actieve stoffen in de shampoo, tensiden genaamd, binden zich aan het talg. Als je je haar uitspoelt, wordt het talg met de shampoo verwijderd. Daarmee gaan ook het stof en vuil, en eventueel roos, mee en wordt het haar schoon. Shampoos kennen verschillende klassen van tensiden, om niet te veel talg te verwijderen. Naast verschillende shampoo´s voor verschillende haartypen zijn er ook speciale shampoo´s als anti-roos-shampoo, elke-dag shampoo, plantaardige en/of ecologische shampoo en babyshampoo, die alleen de zachtere tensiden bevat. Voor honden, katten en andere huisdieren zijn er speciale shampoos die zijn aangepast aan hun specifieke huid. Je moet je huisdieren dan ook nooit wassen met je eigen merk shampoo, want hun huid bestaat uit veel minder lagen dan de menselijke huid, en zelfs babyshampoo bevat voor dieren te heftige tensiden.

Behalve de tensiden, het feitelijke reinigingsmiddel, bestaat shampoo uit een aantal toevoegingen als geurstoffen, kleurstoffen en middelen om de soepelheid te verhogen. Daarnaast bevat shampoo vooral veel water, soms wel meer dan 80 %. Sommige shampoos bevatten ook een conditioner, dit zijn producten om de glans, het volume en de zachtheid van het haar te beïnvloeden en om klitten te voorkomen. Minder voorkomende vormen van shampoo zijn vaste shampoo-repen, crèmes, gel en droogshampoo in poedervorm.

Geschiedenis van shampoo

Het woord shampoo komt voort uit het Hindi-woord “champo” en betekent iets als “masseren, kneden”. Champo komt op zijn beurt weer van het woord champo, dat is afgeleid van een plant die “Michelia champaca” heet. In India was het al eeuwen gebruikelijk om je haar te wassen met bloemen van deze plant. Indiërs hebben behalve deze plant ook kruiden als zeepkruid, henna, fenegriek, aloë vera en amandel gebruikt, in combinatie met aromatische stoffen als sandelhout, jasmijn, rozenolie en musk. Ook in Indonesië kende men al vroeg een soort van shampoo, die werd gemaakt van verbrande onderdelen van de rijstplant. De as werd gemengd met water en vervolgens op de hoofdhuid gesmeerd. Na het uitspoelen was het haar wel heel erg droog, zodat men het moest insmeren met kokos-olie bij wijze van conditioner.

Via India raakte het woord “shampoo” in de zeventiende eeuw ingeburgerd in de Engelse taal, nadat een Bengaalse ondernemer Sake Dean Mahomed een shampoo-bad opende in Brighton. “Mahomed’s Indian Vapour Baths” leken een beetje op Turkse stoombaden, waar de  klanten een Indiase champi-behandeling kregen of een therapeutische massage. Het shampoo-en werd erg gewaardeerd en Mahomed kreeg er zelfs een soort van koninklijke onderscheiding voor.

De shampoo-behandeling breidde zich uit en ook andere kappers gingen de dienst aanbieden. Aanvankelijk kookten ze geschaafde zeep in water en deden daar kruiden bij voor de glans en de geur van het haar. Ene Kasey Hebert was de uitvinder van het specifieke product shampoo, hoewel zeep en shampoo in de jaren nog heel erg op elkaar leken en beiden een soort van wasmiddel bevatten, vergelijkbaar met wat wij tegenwoordig in de wasmachine gebruiken. De shampoo zoals we die tegenwoordig kennen, werd pas in de dertiger jaren van de twintigste eeuw geïntroduceerd, Drene was de eerste synthetische shampoo, die geen zeep bevatte. Tegenwoordig hebben we misschien wel te veel keus, uit te veel merken en tendiden-klassen, en zijn er zelfs verschillende shampoo´s voor alle verschillende kleuren haar. Om je haar mooi en gezond te houden, loont het echter wel de moeite om uit te zoeken welk merk en soort shampoo voor jou het beste is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here