Wat is een CMS?

0
987
blog placeholder

De term “CMS” is de afkorting van Content Management System. De naam zegt het dus eigenlijk al een beetje; Een systeem om de content van uw website te beheren (lees managen). Het doel van een CMS is om iedereen zijn of haar eigen website bij te laten houden. Dat kan een persbericht van een bedrijf zijn maar bijvoorbeeld ook de uitslagen van het voetbalteam van uw zoontje.

Door het gebruik van een CMS wordt het updaten van een website dus versimpeld. Hierdoor kan vrijwel iedereen met gemiddelde computerkennis de website updaten. Denkt u eens aan de tijdwinst die u ermee zult boeken, en natuurlijk niet te vergeten alle ergernissen!

Hoe werkt een CMS

Een CMS werkt bijna altijd in combinatie met een database. In de database worden alle gegevens van een stukje content opgeslagen zodat ze altijd weer geladen kunnen worden. Het stappenplan gaat daardoor als volgt:

U voegt een stukje content toe in het CMS.De content wordt opgeslagen in de database.Een bezoeker van uw website ziet de content die real-time uit de database wordt geladen.

Hoe kom ik aan een CMS?

Tegenwoordig zijn er veel ICT-bedrijven die stuk voor stuk de mooiste websites kunnen afleveren. Echter is het bij een CMS helemaal geen noodzaak om een dergelijk bedrijf in te huren. Het opzetten van een site die werkt op een CMS is namelijk kinderspel. Met een gratis content management system als Joomla of Drupal wordt het installeren bijna volledig geautomatiseerd. Een systeem als Joomla is overigens volledig Nederlandstalig; dus een eventuele taalbarrière is ook niet van toepassing.

En het ontwerp van de website dan?

Natuurlijk is een website helemaal niets zonder een degelijk ontwerp. Ook daarvoor is bij de meeste CMS systemen een oplossing voor gevonden; Thema’s. Door het gebruik van zogenaamde thema’s wordt de gehele website in een ander jasje gestoken. Voor gangbare systemen zijn er voor de Front-end (gedeelte dat bezoekers zien) wel duizenden thema’s beschikbaar; vaak nog gratis ook! Er zit dus altijd wel een geschikt design voor uw website bij.

Ik wil mijn site uitbreiden, kan dat?

De meeste content management systemen werken met zogenaamde plug-ins en modules. Met deze uitbreidingen kun je zeer gemakkelijk je site uitbreiden. Zo kun je bijvoorbeeld een fotoalbum toevoegen of misschien wel een poll starten; in principe is alles mogelijk!

Kortom, een site starten die werkt op een CMS is echt niet zo moeilijk. Mocht je er toch niet helemaal uitkomen, kun je natuurlijk altijd nog een ICT-bedrijf inschakelen. Een installatie van een CMS kost vaak niet meer als honderd euro.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here