Vliegende auto’s: no more a dream!

0
826
blog placeholder

In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw droomden de mensen nog van de eerste man op de maan, robots in het huishouden en vliegende auto’s. De eerste man op de maan is ondertussen al voltooid verleden tijd, robots in het huishouden zitten er voor iedereen ook aan te komen en de eerste prototypes zijn, mits het ter beschikking hebben van voldoende geld, zelfs al op de markt gebracht en vliegende auto’s… wel…deze droom zou wel eens sneller werkelijkheid kunnen worden dan eerst gedacht. Read and see!

Allereerst ben ik op het wereldwijde web op de Transition van het Amerikaanse bedrijf Terrafugia gestoten. Voor de Transition heb je zowel een rijbewijs als vliegbrevet nodig en de eerste van zijn soort zou reeds in 2011 op de markt, of misschien beter op de weg, gebracht worden. De Transition is een vliegwagen die zich na het inklappen van de vleugels eenvoudig tussen het reeds bestaande verkeer kan bewegen.

Enig nadeel van de Transition misschien, buiten dan toch ook het hoge prijskaartje van zo’n 110.000 euro, is het feit dat hij een vrij lange landingsbaan nodig heeft om op te stijgen. Als je in de file staat is de Transition dan natuurlijk niet echt een alternatief.

Andere optie is de X-hawk. Naar mijn mening de minst modieuze van de drie en ook de duurste met een prijskaartje tussen de $1,5 en $6 miljoen dollar, omgerekend naar euro wil dit zeggen tussen de 1,1 en 4,5 miljoen euro. Voordeel van de X-hawk dan weer is dat hij verticaal kan opstijgen volgens het helicopterprincipe en hierbij een topsnelheid van 250 km/u kan bereiken. Met het bovenstaand kostenplaatje echter zal de X-hawk enkel in aanmerking komen voor de allerrijksten en eventueel voor overheidsinstanties.

De PAL-V  (Personal Air and Land Vehicle) van onze noorderbuur John Bakker is misschien wel de meest toegankelijke en rijvriendelijke vliegauto-optie voor de modale man of vrouw. Het toestel is ideaal voor het dagdagelijkse rondtoeren en is met snelheden tot 200 per uur zowel op de weg als in de lucht best een leuk alternatief voor je huidige wagen.

Voorspeld wordt dat de prijs van de PAL-V voor de eigenlijke lancering in 2011 zal bekend gemaakt worden. Verscheidene internetbronnen echter suggereren dat de prijs van de PAL-V net zo hoog zal zijn als een huidige middenklasser. Hoewel de PAL-V zich onder de commerciële vluchtroutes zal begeven (onder de 1500 meter) zal ook voor hem zowel een rijbewijs als vliegbrevet nodig zijn.

 

Toch zullen er nog verschillende obstakels overwonnen moeten worden voor de eerste vliegende auto’s ook daadwerkelijk ons publiek wegennetwerk zullen trotseren. Wat met bijvoorbeeld de veiligheid, de overbevolking van het luchtruim naarmate het populairder worden, het opstellen van verkeersregels mbt het opstijgen vanaf de grond, een aangepast vliegbrevet, …? Dus blijven we misschien best nog maar even met beide voetjes op de grond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here