Verkeersveiligheid voor kinderen

0
966
blog placeholder

Als volwassene ben je in staat om het verkeer te overzien, snelheid in te schatten en actief te reageren op de dingen die gebeuren in het verkeer. Omdat kinderen dat allemaal nog moeten leren is het van belang dat ze al vroeg verkeersregels leren. Dat is de basis voor het actief deelnemen aan het verkeer. Toch zijn er nog te veel kinderen die worden aangereden. Ieder gewond en gedood kind in het verkeer is er een te veel. Volwassenen moeten dan ook niet alleen hun kinderen ondersteunen en de regels van het verkeer aanleren, maar zich er zelf ook aan houden en een goed rolmodel zijn.

Kinderen in het verkeer

Kinderen zijn spontaan en reageren vaak impulsief. Zien ze bijvoorbeeld een vriendje aan de overkant van de weg of een leuk hondje, dan kan het zijn dat ze ineens de straat oversteken. Ze vergeten gewoon op dat moment aandacht te besteden aan de geleerde regels en het feit dat het gevaarlijk is. Voor een kind is het ook moeilijk om aan meerdere dingen tegelijk te denken en zich te concentreren op meer dan een ding. Dit gedrag is normaal voor de ontwikkelingsfase waarin ze zich bevinden en zal steeds weer gebeuren, ondanks herhaalde waarschuwingen en de geleerde regels. Ze zijn dan ook geen kleine volwassenen en hun gedrag kan niet met dat van een volwassene vergeleken worden. Kinderen vinden het moeilijk om te onderscheiden wat belangrijk is en hun conventratie is vaak van korte duur. Bovendien zijn ze snel afgeleid. Ook is het moeilijk voor een kind om direct te kunnen onderscheiden waar geluid vandaan komt, reageren dan vaask verkeerd door naar de andere kant te kijken. Voor de leeftijd van 8 jaar is het zelfs zo dat het geluid dat ze horen overal vandaan kan komen. Ze hebben daarin nog geen onderscheid ontwikkeld in voor, achter, links of rechts. Bovendien associëren ze harde geluiden met hoge snelheid en zachte geluiden met langzaam. Daarin kunnen ze dus heel bedrogen uitkomen. Ook het overzicht over het geheel, bijvoorbeeld bij een kruising, hebben kinderen niet.

Verkeersveiligheid moet jong geleerd worden

Lessen in verkeersveiligheid moet altijd gebaseerd zijn op de ontwikkelingsfase van het kind. Toch zijn er al heel wat regels die een klein kind best kan leren. ouders kunnen hun kind al jong enkele basisveiligheidsregel leren: altijd op de stoep blijven lopen, of, hoe kun je veilig oversteken. Zelfs al blijf je er altijd bij als ouders, je kunt het ze al goed leren  en voordoen.
Op de basisschool zijn er speciaal verkeerslessen en in groep 8 is er het verkeersexamen. Voor de leeftijd van 10 jaar is het goed om als ouder mee te fietsen. Dan kun je ze begeleiden in het verkeer en in moeilijke situaties voordoen hoe te reageren. Na ongeveer 10 jaar zijn ze al veel beter in staat om situaties in te schatten en op een veilige manier deel te nemen aan het verkeer. Ondanks alles moeten volwassenen gewoon het goede voorbeeld geven aan kinderen, ook in het verkeer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here