Turkije.. het perfecte vakantieland!

0
899
blog placeholder

Ten eerste maar eens dit: waar ligt Turkije nou precies?
Turkije is een bergachtig land en ligt precies op de grens van Europa en Azië. Het Aziatische deel ligt (wat Anatolië wordt genoemd) beslaat zo’n 97 % en de overige 3 % ligt in Europa.

De hoofdstad is Ankara (in de klassieke oudheid werd dit Ancyra of Angora genoemd, inderdaad ja….naar de langharige geiten (angorawol of mohair) en heeft zo’n 4 miljoen inwoners.
Istanbul (voorheen bekend als Constantinopel) is de grootste stad van dit land met zo’n 12,5 miljoen (!!!) geregistreerde inwoners. Geschat wordt dat daar nog zo’n 6 miljoen ongeregistreerde inwoners bijhoren.

De meeste mensen wonen langs de kusten:

De Zwarte zee kust in het noordenDe Egeische zee kust in het westenDe Middellandse zee kust in het zuiden

In heel Turkije wonen zo’n 72 miljoen mensen en Turks is de enige officiële taal, maar er zijn ook wat minderheidstalen zoals Koerdisch, Arabisch, Armeens en andere. De belangrijkste religie in Turkije is de islam en aangenomen wordt dat 99,8 % van de Turken deze religie aanhangen. Deze religie heeft veel invloed op het dagelijks leven, maar veel minder dan in andere islamitische landen. Dat komt door de strikte scheiding tussen staat en kerk die rond 1920 werd ingevoerd door Kemal Ataturk, de grondlegger van het moderne Turkije.

In Turkije betaalde men met de Nieuwe Turkse Lira. 1 Euro is zo’n 2,10 TL (Turkse Lira) Met ingang van 1 Januari 2009 heet de munt weer gewoon Turkse Lira, alleen zijn er op deze Lira’s de nullen eraf. Eén nieuwe Lira staat gelijk aan 1 miljoen “oude” Turkse Lira en op alle briefjes én munten staan afbeeldingen van Atatürk.

Weer en klimaat

Turkije kent 3 klimaatzones:

Landklimaat (in het binnenland)
Het Anatolische hoogland heeft een landklimaat. Dit wordt gekenmerkt door warme, droge zomers en koude winters. Door de grote hoogte wordt het tijdens de zomer zelden warmer dan 30 graden Celcius.Pontisch klimaat langs de Zwarte Zee kust. Aan de Turkste Zwarte Zee kust heerst het Pontisch klimaat. Dit klimaat wordt gekenmerkt door zacht weer. De temperatuur komt zelden onder de 0 graden of boven de 25 graden Celcius.Mediterraan klimaat langs de Egeische en Middellandse Zee Langs de kust van de Egeische en Middellandse Zee heerst een aangenaam klimaat. Dit klimaat wordt gekenmerkt door droge, warme zomers en vochtige niet al te koude winters.

Populaire vakantiebestemmingen aan de Egeísche en Middellandse Zee:

– Alanya

Alanya is een lekker drukke badplaats en erg toeristisch ingesteld. De meeste uitgaansgelegenheden liggen in het havengebied maar omdat deze om 03.00 ’s nachts moeten stoppen met de muziek is er net buiten het centrum een leuke discotheek. In het centrum zijn veel leuke winkeltjes en natuurlijk is er eens per week een leuke markt. De winkels blijven tot zeer laat open (mede omdat het ’s avonds lekker is afgekoeld en het overdag in de zomer soms te warm is om te winkelen). Leuke bezienswaardigheden zijn o.a. het kasteel (helemaal bovenin Alanya gelegen). Dit kasteel werd al gebouwd voor onze jaartelling en in de loop van de eeuwen werden er delen bijgebouwd. Om het kasteel te kunnen bereiken moet men eerst een heel lange zigzag weg er naar toe volgen maar gelukkig zijn er taxi’s die je beneden bij de berg oppikken en bovenaan de berg op je wachten voor de terugreis. Ook zijn er rond de berg diverse grotten te bezoeken. Sommigen zijn alleen toegankelijk vanaf de zee en er zijn dan ook genoeg dagtrips in de haven te boeken die je alle grotten laten zien met een boot. In de haven kun je de rode toren bezoeken, deze werd gebouwd in de 13e eeuw en was bedoeld om de haven te beschermen. In de toren zit een museum met daarin een collectie van werktuigen, wapens en andere items uit de Ottomaanse tijd.

– Antalya

Antalya is eenvoudig te bereiken door zijn haven en het vliegveld aan de rand van de stad.
Antalya ligt aan de voet van het Taurusgebergte…met veel rotsen. Toch is het erg aantrekkelijk voor toeristen want hier vind je prachtige zandstranden.
In dit mooie historische centrum kun je verschillende pleinen en moskeeën bezoeken. Ook hier vind je een lange winkelstraat met winkels die tot laat openblijven. Leuke bezienswaardigheid in de directe omgeving: De ruïnes van Aspendos. Hier ligt de ruïne van een groot Romeins theater wat goed bewaard is gebleven. Het biedt plaats aan 15.000 bezoekers en wordt nog steeds gebruikt voor culturele evenementen.

– Side

Side is een voormalig vissersdorpje en het centrum ligt op een schiereilandje. Als je gek bent op geschiedenis moet je Side zéker bezoeken, want je vindt tal van ruïnes en ook hier is een Romeins theater te bewonderen. Ook hier is het geweldig vertoeven voor toeristen, er is een leuk centrum met winkels, mooie stranden en oudheid.

Bij de vroegere haven van Side vind je de ruïnes van Apollo en Athena en hiervan staan nog steeds enkele zuilen overeind. In deze gehele omgeving zijn bijzondere dingen opgegraven en deze zijn allemaal te bewonderen in het Archelologisch museum aldaar. Voor kinderen is het hier ook goed vertoeven, het strand loopt geleidelijk af en ook zijn hier diverse sporten te beoefenen, waaronder raften. (bijv. in de rivier Manavgat)

Leuke bezienswaardigheid zijn bijvoorbeeld ook de Manavgat watervallen.

– Marmaris

Marmaris is een populaire vakantiebestemming en heeft dan ook veel café’s, discotheken en restaurants. Natuurlijk is ook hier wel wat oudheid te vinden:  een moskee uit 1789, een Ottomaanse woonkazerne uit 1545 én de resten van de “Kale”….een kruisridderslot uit 1522 wat momenteel in gebruik is als museum. Vanaf Marmaris zijn er diverse excursies te doen naar bijv. de ruïnes van Efeze (dit staat bekend als het grootste openluchtmuseum uit het Romeinse Rijk) of Dalyan (naar dit beschermde natuurgebied trekken elk jaar schildpadden om hun eieren te leggen)
Het strand van Marmaris is klein en smal, maar de stranden van het nabijgelegen Içmeler en het Cleopatrastrand zijn goed met het openbaar vervoer te bereiken.

– Bodrum

In de oudheid was Bodrum beter bekend als Halicarnassus en werd zo rond 1000 v. Chr. door de Grieken gekoloniseerd. Hier stond ook ooit het Mausoleum (die Mausolus liet bouwen, een meer dan 40 meter hoog bouwwerk dat bekend zou worden als één van de zeven wereldwonderen uit de oudheid.) Na 17 eeuwen werd dit mausoleum verwoest door een aardbeving maar van de restanten bouwde men in de middeleeuwen een kruisvaarderskasteel. Dit kasteel is momenteel in gebruik als museum.

Bodrum is een mooie havenplaats waar jaarlijks veel sportieve toeristen naartoe worden getrokken. Het is namelijk een ideale plaats voor diverse watersporten. Je kunt hier dan ook naar hartelust zwemmen, duiken en zeilen. Direct naast Bodrum ligt Gümbet en hier zijn ook veel discotheken te vinden. Bodrum en Gümbet worden beschouwd als “aan elkaar vastgegroeid”, mede omdat het strand van Bodrum nogal wat te wensen overlaat. Met het openbaar vervoer gaat men dan ook meestal naar het ernaast gelegen Gümbet waar het strand wat beter is. Gümbet is niet zo geschikt voor mensen die slecht ter been zijn, er is namelijk nogal wat hoogteverschil en heeft daarom veel trappen.

Bodrum heeft een eigen vliegveld.

Wetenswaardigheidjes over Turkije:

In het oosten van Turkije ligt de hoogste berg van het land: Ararat (5137 m) Volgens de bijbel is de ark van Noach op deze berg gestrand.In de nabijheid van de plaats Antalya vind je het plaatsje Myra….inderdaad ja…waar “onze” Sint Nicolaas bisschop was.

Misschien heb je nu een ideetje wat voor jou het meest geschikte plekje is om te bezoeken, maar eigenlijk zijn alle bovenstaande plaatsjes pareltjes op zich! Het eten in Turkije is heerlijk….er wordt veel gebruik gemaakt van kruiden :denk aan Köfte.. (heerlijk gekruid gehakt) of Durüm (hartige pannenkoek met kip, kruiden en groenten) en natuurlijk Döner Kebab (een overheerlijk broodje gegrilld vlees)

Het perfecte land voor de zonaanbidders, natuurliefhebbers, lekkerbekken en cultuursnuivers!

En zoals de Turken zelf zeggen: Hos Geldiniz  (oftewel: Wees welkom!)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here