Trouwingen – een symbolische bedoening

0
999
blog placeholder

Een ring wordt met name om de ringvinger gedragen en heeft in relatie tot het huwelijk een sterk symbolische betekenis. Naast trouwringen zijn er ook verlovingsringen, die op allerlei manieren gedragen kunnen worden.

 

Verlovingsring

Bij de Nederlandse rooms-katholieken wordt de verlovingsring aan de ringvinger van de rechterhand gedragen, bij Nederlandse protestanten juist aan de ringvinger van de linkerhand. In Noord-Amerika dragen verloofden hun ring meestal aan de ringvinger van de linkerhand. Volgens het volksgeloof moet men de verlovingsring altijd aan de derde vinger van de linkerhand dragen en wanneer deze voor het eerst wordt omgeschoven, moet de ring driemaal worden rondgedraaid terwijl men tot tien telt.

 

Trouwring

De belangrijkste betekenis van de trouwring – en wat overigens ook voor andere ringen geldt – is dat een ring geen begin en einde heeft. Het is de bedoeling dat het huwelijk ook geen einde heeft.

Het is algemeen gebruikelijk om de trouwring om de rechter ringvinger te dragen. Toch dragen rooms-katholieke mensen de trouwring vaak aan de andere hand. Een gebruik van weduwen en weduwnaren is om de ring van de overleden echtgenoot of echtgenote, achter de eigen trouwring te dragen.

 

Hart

Volgens het volksgeloof stond de ringvinger in directe verbinding met het hart. Vandaar was dit dus de meest geschikte vinger om een trouwring aan te dragen.

 

Volksgeloof

Over de trouwring bestaan een flink aantal volksgeloven, die hier en daar nogal cru kunnen zijn. Vroeger dienden deze verhalen als waarschuwingen, om vooral voorzichtig te zijn met de ring – die meestal behoorlijk wat geld kostte. Zo zou de trouwring permanent gedragen moeten worden om het geluk in een huwelijk stand te laten houden. Wanneer de trouwring breekt zullen volgens de verhalen man en vrouw vroeg komen te overlijden. En als een vrouw haar trouwring verliest, zal ze ook spoedig haar man verliezen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here