Het wordt steeds moeilijker om genoeg subsidie binnen te halen om projecten te financieren, er bestaan bijna geen meerjarige subsidies meer, er is een toenemende behoefte aan subsidies en er is bij fondsen juist minder geld beschikbaar. De economische crisis heeft een vertraagd effect gehad in subsidieland, maar de gevolgen worden nu merkbaar. Het is dus een extra grote uitdaging geworden om subsidies binnen te halen.
Met de fondsendiskette die in bibliotheken beschikbaar is kun je informatie over fondsen zoeken. Verder werkt het ook goed om gewoon op internet te zoeken. Bekijk heel goed per fonds wat de specifieke voorwaarden zijn en bel eventueel het fonds als je ergens nog twijfels over hebt. Je kunt ook in de verslaggeving over een vergelijkbaar project kijken hoe dat gefinancierd is.
Zorg dat je goed lopende zinnen formuleert in je aanvraag, zonder spelfouten. Besteed vooral veel aandacht aan het omschrijven van de verwachte resultaten, zorg dat die concreet en meetbaar zijn. Het is ook belangrijk om goed na te denken over de monitoring en evaluatie van je project.
Ik schrijf altijd graag aanvragen voor de Europese Unie. Het is weliswaar veel papierwerk, maar het levert ook relatief veel op. Met te kleine subsidiebedragen moet je te veel verschillende aanvragen schrijven. Bij het programma voor jeugd / jongeren, Youth in Action, is de kans op goedkeuring behoorlijk groot. Je kunt hierbij ook direct een aanvraag indienen bij het nationaal agentschap, het Nederlands Jeugd Instituut. Bij grote programma’s zoals Media en Culture, waarvoor je de aanvraag in Brussel moet indienen, is de concurrentie veel groter.
Voor projecten in het kader van ontwikkelingssamenwerking vraag ik meestal subsidie aan bij de gebruikelijke medefinancieringsorganisaties: bij Oxfam Novib, Hivos, Impulsis (van ICCO) of NCDO / Wilde Ganzen, en enkele kleine fondsen zoals Stichting Haella.
Voor culturele projecten in Nederland schrijf ik meestal de gebruikelijke fondsen aan zoals KF Heinfonds (voor Utrecht), Stichting Elise Mathilde Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Doen, Oranjefonds en de gemeente. Ook wat onbekendere fondsen zoals Kerk en Wereld, Mien van ’t Sand Fonds, etc.