Tekenen met potlood

0
1116
blog placeholder

Een leuke goedkope hobby die veel voldoening en waardering kan geven is tekenen met potlood.
Het is een kwestie van goed (leren) kijken, geduld en veel, heel veel oefenen.

Potloden zijn er in vele merken, soorten, hardheden en kleuren.

De hardheden worden uitgedrukt in cijfers en/of letter combinaties van 9H to 9B.

H staat voor hard, hoe hoger het cijfer, hoe harder het potlood.

B staat voor zacht, hoe hoger het cijfer, hoe zachter het potlood.

 

Voor nauwkeurige details kun je vulpotloden gebruiken.

Verder zijn er nog het Conté potlood welke een krijt effect geeft, de pastelpotloden welke zuivere echte kleuren geven en aquarelpotloden te gebruiken met water en penseel om de effecten

van een aquarel te krijgen.

Voorts kun je tekenen met houtskool. Deze zijn er in staafjes, maar er zijn tegenwoordig ook houtskool potloden. Ze geven diep zwarte strepen en effecten, maar pas op, want houtskool geeft erg snel vegen en vlekken.

 

Het mooie van pastelpotloden en houtskoolpotloden is dat je deze kunt doezelen oftewel uitwrijven. Dit doe je met een stukje keukenrol, wc papier, een tissue of een doezelaar die speciaal hiervoor is bedoeld. Je wrijft de kleuren uit, waardoor een mooi effect ontstaat.

 

Wil je iets anders dan tekenen met potlood dan kun je kiezen voor tekenen met pen en inkt. Je hebt diverse soorten inkt, Oost-Indische inkt welke niet oplosbaar is in water en inkt voor buisjes en vulpennen, deze is wel oplosbaar.

Ook tekenen met pastelkrijt is een optie en voel je helemaal niets voor deze methodes, probeer dan het schilderen eens uit. Hiervoor zijn ook diverse variaties mogelijk. Echter is dit alles weer wat kostbaarder.

 

Tekenen met potlood kan overal, in huis, buiten, op vakantie, zolang je maar in het bezit bent van een schetsboek wat potloden een gum en een puntenslijper. Kies uit wat je leuk vindt om te tekenen en ga aan de slag. Dit kan een kabbelend beekje zijn, een plein met gezellige zitjes, een bos bloemen of één enkele bloem, je eigen huisdier, je geliefde of teken iets vanuit je eigen gedachten.  Je kunt ruwe schetsen maken of in detail iets uitwerken. Tekenen doe je thuis alleen of met een tekenmaatje. Ook kun je een club zoeken, waar je dan regelmatig lessen en opdrachten krijgt. Het maakt niet uit hoe je het doet, zolang je het zelf maar leuk vindt om te doen en je er plezier aan beleefd!!

 

Mijn eigen voorkeur gaat uit naar het tekenen van dieren met potlood of pastelpotlood.

                             

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here