Tbilisi – de hoofdstad van Georgie

0
1020
blog placeholder

Tbilisi is de hoofdstad van de Republiek Georgië en is tevens de grootste stad van het land. Er wonen 1.480.000 mensen in de stad (cijfer van 2005). De stad ligt aan de rivier de Koera.

Archeologische vondsten tonen aan dat het gebied waarin het huidige Tbilisi ligt al 4.000 jaar voor Christus werd bewoond. De oudste bronnen waarin over een kleine gemeenschap in het gebied wordt gesproken dateren van de vierde eeuw na Christus. Tbilisi werd in de zesde eeuw na Christus voor het eerst een hoofdstad en in 1122 werd het de hoofdstad van een gezamenlijk en verenigd Georgië.

Hoewel de stad door de geschiedenis heen 29 keer is verwoest en weer opgebouwd, is de oude binnenstad grotendeels intact gebleven. Het heeft kleine nauwe straatjes en oude huizen welke rond binnenplaatsen zijn gebouwd. Een aanrader om te bezoeken is Sioniki kathedraal waarvan de fundering in de zevende eeuw is gelegd. De kathedraal werd herbouwd in 1795. Verder heeft de stad een universiteit.

Tbilisi biedt de bezoeker vele interessante musea welke verslag doen van de bewogen geschiedenis van het land, maar kent ook veel botanische tuinen en galerieën waarin Georgische kunst tentoon gesteld wordt. Mensen die van winkelen houden komen naar stad voor het goud, zilver en de mooie sieraden die hier relatief goedkoop zijn aan te schaffen. Waardevolle edelstenen zijn in Georgië zeer goedkoop en de kwaliteit van edelstenen, goud en zilver staat als buitengewoon bekend. De prijzen in Tbilisi zijn overigens voor alle goederen en diensten relatief laag. De beste kwaliteit ligt voor vrijwel iedere bezoeker binnen bereik.

De stad kent veel goede restaurants en cafés welke op bijna iedere hoek van de straat in de stad te vinden zijn. De kwaliteit van het eten is goed en het traditionele Georgische eten staat alom bekend als zeer smaakvol. Naast de traditionele restaurants is er een groot aanbod aan internationale restaurants met een opvallend groot aanbod uit keukens uit het oosten van Azië.

De veiligheid in Tbilisi is na de onafhankelijkheid en de Russische invasie sterk verbeterd. Het is echter nog steeds niet één van de veiligste bestemmingen om naartoe te reizen. Hoewel de stad niet in de buurt van de risicogebieden ligt (Abchazië en Zuid-Ossetië), waar de politieke spanningen nog regelmatig oplopen, doet men er goed aan de situatie eerst te controleren voor men er heen reist.

Januari is in Tbilisi de koudste maand met een gemiddelde temperatuur van 0.9 graden Celsius. In juli is het het warmst met een gemiddelde temperatuur van 24.4 graden Celsius.

De stad wordt bedient door het Tbilisi International Airport. Het openbaar vervoer gaat per metro, bus, trolleybus en taxi.

De internationale toegangscode voor telefoon is voor Georgië +995, de code voor Tbilisi is 32.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here