sterven

0
1267
blog placeholder

Op een dag werd ik gevraagd om te gaan waken bij iemand die in coma lag. Het was een wat oudere vrouw die een man had die helemaal op was en graag een nacht wilde slapen. Ik vond het spannend want ik kende de mensen niet en zou met mevrouw dus geen kennismaken.Om elf uur in de avond ging ik naar hun flat. Meneer was blij me te zien. Hij vertelde wat over zijn vrouw en ging toen naar bed. Doordat ik zag dat mevrouw niet lang meer zou leven beloofde ik meneer dat ik hem zo gauw de situatie zou veranderen hem zou roepen.
Toen meneer op bed lag keek ik bij zijn vrouw. Ze lag op een hoog laag bed met het gezicht naar de muur. Ik schoof het bed een eindje van de kant zodat ik haar gezicht zag.
Het was een forse vrouw maar ze had zachte trekken in haar gezicht. Ze leek me erg lief. Haar ademhaling was al wat stokkend dus ze zou snel sterven.
Ik ging zitten en pakte een tijdschrift maar ik kon mijn aandacht er niet bij houden. Het is toch wel vreemd dit werk, zit ik in een vreemd huis bij een stervende vrouw te waken.
Ik zette maar eens een kopje thee voor me zelf. Toen ik aan mevrouw haar voeten voelde waren die al wat koud. Het zou niet lang meer duren.
Toen ik weer ging zitten en eens wat rondkeek ging er ineens een luchtstroom door de kamer het was net een windvlaag die door de muur naar buiten ging. Ik besloot om meneer te gaan halen, hij deed nog snel zijn ochtendjas aan en toen we bij het bed stonden blies mevrouw haar laatst adem uit. Het was een fijn en rustig moment. We zeiden niets maar bleven stil naar haar kijken. Meneer bleef erg rustig. Na een aantal minuten zei ik dat zijn vrouw gestorven was. Hij beld daarna zijn kinderen die ook erg rustig bleven, het had ook al een aantal weken geduurd dus ik vermoed dat ze ook wel opgelucht waren. De buurtzorg en de arts werden gebeld. Ik nam afscheid van meneer en ging naar huis. Ik ben me gaan douchen en schonk me nog een wijntje in. Alles even laten bezinken. Heel bijzonder toch. Een aantal uren in iemands huis te zijn en dat daar iemand ging sterven. Een paar weken later ben ik nog even bij meneer langs gegaan, hij wilde dit graag. Nog even praten over het sterven. Dit deed hem goed. Ook voor mij was dit goed.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here