Soa’s

0
1604
blog placeholder

Er zijn enkele ziekten die je alleen kunt krijgen via seks met een besmette persoon.
Deze ziekten worden seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) of geslachtsziekten genoemd. Chlamydia is de meest voorkomende ziekte. Aids is het meest bekende soa.

Nieuwe besmettingsgevallen per jaar, gemiddels circa:
Chlamydia: 60.000
Genitale wratten: 25.000
Herpes genitalis: 12.000
Gonorroe: 6.000
Hepatitis B: 2.000
Aids: 1.500
Syfilis: 800
Overige soa: 3.000

Chlamyidia

Chlamydia komt vooral voor bij jongeren. De meeste jongeren merken niets van de besmetting. Maar een besmette persoon kan de ziekte wel overdragen op anderen. Dat gebeurt via seksueel contact.
Sommige personen met Chlamydia krijgen wel klachten. Jongens en mannen kunnen pijn in de penis en de balzak krijgen. Ze kunnen ook een waterige afscheiding uit de penis krijgen.
Ook vrouwen kunnen pijnklachten krijgen in de voortplantingsorganen. Bloedverlies uit de vagina buiten de menstruatieperiode komt ook voor. Net als een meer dan normale afscheiding uit de vagina.

Chlamydia moet je tijdig behandelen. Chlamydia is goed te bestrijden met antibiotica.

Aids

Aids is de bekendste soa.
Bij aids is het afweersysteem van de besmette persoon aangetast. Het afweersysteem beschermt je tegen ziekten. Als het afweersysteem door aids niet meer goed werkt , kun je allerlei ziekten krijgen.

Seropositief

Aids wordt veroorzaakt door het aidsvirus. Het aidsvirus wordt ook wel hiv genoemd.
Iemand kan besmet zijn en toch niet ziek. Zo iemand noem je seropositief. De meeste personen die besmet zijn krijgen ook aids. Maar het kan wel jaren duren voor een seropositief iemand ziek wordt.

Aidsremmers

Er is nog geen goed geneesmiddel tegen aids. Deze ziekte kan wel geremd worden met medicijnen. Deze medicijnen worden aidsremmers genoemd. Hierdoor duurt het langer voordat seropositieve mensen ziek worden.
Aidsremmers moet je levenslang gebruiken. Deze medicijnen hebben meestal bijwerkingen. Daardoor is het leven met aids vaak zwaar. Voor veel mensen in de wereld zijn aidsremmers te duur. Nog steeds sterven miljoenen mensen aan aids.

Besmetting door aids

Je kunt het aidsvirus binnenkrijgen via bloed , sperma en vocht uit de vagina. Maar ook door voorvocht uit de penis of moedermelk van een besmette persoon. De meeste besmettingen vinden plaats door onveilige seks (bijvoorbeeld geslachtsgemeenschap zonder condoom).
Besmetting met aids kan ook komen doordat mensen die drugs gebruiken elkaars spuiten en naalden gebruiken.
De ziekte kun je niet krijgen door niezen, hoesten of zoenen. En ook niet door andermans bestek te gebruiken.
Je kunt dus op een normale manier met aidspatienten of seropositieven blijven omgaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here