Reizen naar Skopje, de hoofdstad van Macedonie.

0
937
blog placeholder

Skopje is de hoofdstad van de Republiek Macedonië en het is tevens de grootste stad van het land. In de stad wonen 507.000 mensen (cijfer uit 2007). De stad ligt aan de rivier de Vardar.

Het gebied waarin de huidige stad ligt wordt al sinds 4.000 voor Christus bewoond. Skopje is al vanaf 1945 de hoofdstad van Macedonië en in 1991 werd het de hoofdstad van de geheel onafhankelijke staat. Een catastrofale aardbeving trof de stad in 1961, de klok in de ruïnes die bewaard zijn gebleven bleef stil staan op 5 uur 17 in de ochtend, het moment waarop de aardbeving de stad in een woeste vlakte veranderde. De plek heeft een museum. De volgende aardbeving, die van 1963, was zo verschrikkelijk dat er stemmen opgingen om de hoofdstad maar te verplaatsen naar een andere locatie.

De eerste indruk die een bezoeker van Skopje krijgt is altijd dezelfde; het is een nieuwe en moderne stad. De stad is voornamelijk uit beton herbouwd, haast vastgemaakt met het land waarop is gebouwd. Dit voor het geval er weer een aardbeving zal komen. Het verbaasd ook niet dat veel mensen die deze betonnen massa voor het eerst zien het liefs weer omkeren. Maar als men goed kijkt kan uitmuntende voorbeelden zien van Ottomaanse en Byzantijnse architectuur en er is nog veel mee. De stad heeft een Zomer Festival, een jazz festival en een muziek festival in de herfst. Eigenlijk is er op ieder moment van het jaar wel iets te doen.

Voor diegene die van winkelen houdt zijn er verschillende nieuwe winkelcentra gebouwd met veel kleine winkeltjes en boetieks. Er is een zeer uitgebreide keuze aan producten verkrijgbaar.

Skopje heeft vele restaurants en eethuisjes welke een uitgebreid assortiment aan lokale en internationale gerechten aanbieden. Een bezoeker moet zeker eens de “burek” proberen, een filodeeg taart gevuld met vlees, kaas of spinazie.

In de stad bevindt zich een herdenkingssteen voor Moeder Theresa. Zij werd in 1910 in Skopje geboren als Agnes Gonxha Bojaxhi.

Skopje is een relatief veilige plaats om naar toe te gaan. Ook hier geleden echter de regels van het gezonde verstand. De plaatsen waar zich criminaliteit voordoet zijn vrijwel altijd de plaatsen waar toeristen over het algemeen weinig te zoeken hebben.

De stad heeft een continentaal klimaat met hete zomers en koele winters.

Skopje is per vliegtuig te bereiken via de luchthaven Alexander de Grote. Het openbaar vervoer bestaat uit bussen en taxi’s.

De internationale toegangscode voor de telefoon in voor Macedonië +91, de code voor het gebied van Skopje is 2.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here