Quality time; tijd doorbrengen met je kinderen

0
1164
blog placeholder

Tijd door brengen met je kinderen geeft zowel jou als de kinderen een goed gevoel en dat het leuk is om samen te zijn. Iets bijzonders doen buiten de normale routine van elke dag is soms moeilijk in te plannen, vooral als beide ouders werken of als je er alleen voorstaat. Toch is het de moeite waard en kunnen kinderen nog lang nagenieten van zulke momenten. Wat kun je doen met kinderen om samen tijd door te brengen? Het betekent niet, dat je veel geld uit moet geven of ergens speciaal naar toe moet gaan. Voor veel leuke dingen heb je alles al in huis. Enkele voorbeelden:

 *  Een avond plannen om ouderwets spelletjes te doen.

 *  Speel verstoppertje door het hele huis.

 *  Bestel een film en ga met elkaar pizza of patat eten, terwijl de film draait.

 *  Laat de kinderen kiezen wat ze willen eten en ga dat samen koken.

 *  Maak samen een picknickmand klaar en ga in de tuin of het park/bos picknicken.

 *  Kamperen in de woonkamer. Haal alle matrassen naar beneden en ga samen in de woonkamer slapen en terwijl de lamp uit is en het langzaam
     donker wordt, ga je met elkaar een verhaal bedenken of moppen vertellen.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van leuke dingen, die je thuis kunt doen. En toch maakt zoiets het leven van een kind anders. Een kind vindt het geweldig als je op een bijzondere manier tijd met hem doorbrengt of nieuwe dingen leert. Of iets doet buiten alle gewoonten om.
Enkele andere dingen, die je kunt doen zijn:

 *  Neem ze mee naar een museum of concert.

 *  Ga met je kindweren naar een speeltuin, bos of park.

 *  Ga als vader een weekend met je zoon kamperen. Of moeder met je dochter.

Er zijn zoveel dingen, die leuk zijn om naar toe te gaan en de kinderen een gevoel geven, dat ze bijzonder zijn. Natuurlijk zal het ene meer geld kosten dan het andere. Kies gewoon wat bij je budget past. Het vinden van tijd is meestal het moeilijkst van alles, maar dat kan geen reden zijn om het maar helemaal niet te doen. Maak tijd, ga samen plannen en doe wat je hebt beloofd. Er is niets zo teleurstellend voor een kind als een belofte, die ouders niet nakomen. Kinderen komen op de eerste plaats en het is goed als kinderen dat voeln.

Krap bij kas

De meeste dingen, die je thuis kunt doen kosten niets of weinig. Naar een dierentuin of pretpark gaan zijn voor veel gezinnen bijna niet te betalen. Willen de kinderen dit toch graag, dan kun je er met z’n allen voor gaan sparen. Je kunt elke maand een bepaald bedrag wegleggen, zodat je na een aantal maanden kunt gaan. Dan kunnen de kinderen direkt leren, dat je voor sommige dingen moet sparen en er niet altijd geld is voor wat je wilt.

Gebrek aan energie

Het is logisch, dat je na een week hard werken, organiseren en kinderen halen en brengen, moe bent en niet altijd even veel energie hebt om van alles met de kinderen te ondernemen. Je hoeft ook niet elke dag iets groots te doen, zelfs niet elke week. Ook hierin kun je vooruit plannen. Als de kinderen bordspelletjes erg leuk vinden, kun je dat bijvoorbeeld elke zondagmiddag doen. Dan kan er ineens een tijd komen, dat een van de kinderen wil gaan afhaken, omdat hij andere interesses heeft gekregen. Ook zoiets kun je met elkaar bespreken.
Of je nu een spelletjesavond of gaat kamperen in de woonkamer, laat je kinderen zien, dat je enthousiast bent en het fijn vindt om er voor hen te zijn en tijd met hen door te brengen. Op die manier zullen ze zelf ook hun best doen om die speciale momenten nog leuker te maken. Ze zullen goede herinneringen hebben aan de tijd, dat ze kind waren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here