Ontharen

0
1220
blog placeholder

Scheren

Dit is een snelle ontharingsmethode waar veel mensen gebruik van maken. Met behulp van een scheermes wordt het haar recht afgesneden van de huidoppervlakte. Je hoeft er maar een keer over de huid heen te gaan en het haar is meteen verwijderd, je hebt daarbij de keuze tot een scheerapparaat of een scheermes.
Doordat het haar recht wordt afgesneden, blijven de haar en de haarwortel in de haarschacht aanwezig en groeien dus gewoon door, na korte tijd voel en zie je al gauw de opkomende stoppels.
Ook is het mogelijk dat er huidirritatie ontstaat, door dat het haar recht wordt afgesneden ontstaan er stompe punten aan de haren die inde huid prikken. Vooral in de bikinilijn kan er dan huidirritatie ontstaan door de wrijving van lichaamsdelen, kleding en/of transpiratie.
Overige producten die in combinatie gebruikt kunnen worden met scheren, zijn scheerschuim, scheerolie en scheergel. Deze zorgen ervoor dat het makkelijker is om te scheren, doordat het mesje gladder over de huidoppervlakte kan glijden.

Voordelen: snel, gemakkelijk, pijnloos, goedkoop
Nadelen: het haar groeit snel terug, ontstaan van stoppels, kans op huidirritatie, tijdelijk

Ontharingscrèmes

Dit is ook een snelle ontharingsmethode, maar waar veel mindermensen gebruik van maken. Onder deze categorie reken ik ook ontharingsgel of–mousse. Je smeert of spuit het spul op je huid en laat het enkele minuten intrekken op basis van de aangegeven inwerkingstijd, daarna dien je ze weg te schrappen of spoelen. Meestal leveren ze een spatel bij die je daarmee kunt gebruiken.
Het spul zorgt ervoor dat het haar week wordt op basis van chemische reactie, daarom ruiken de meeste ontharingscrème niet lekker. Ook net als bij scheren wordt het haar niet met wortel en al geheel verwijderd, dus na een paar dagen komt het haar weer tevoorschijn.

Voordelen: redelijk snel, pijnloos, gemakkelijk, goedkoop
Nadelen: het haar groet snel terug, kans op huidirritatie, stank, tijdelijk

Epileren

Bij deze ontharingsmethode wordt het haar met wortel en al verwijderd, hierdoor komen de haren veel langzamer terug, meestal in weken aangeduid. Daarnaast komen ze terug als zachtere haartjes in plaats van stoppels zoals bij bovenstaande methodes.
Ook bij epileren kun je kiezen tussen handmatig met een pincet of met een epileerapparaat.
Meestal wordt de keuze bepaald door het gebied waarop je wilt ontharen, zo gebruiken de meeste mensen een pincet voor het ontharen van de wenkbrauwen, en daarbij gaat het om wenkbrauwen in vorm zetten door overtollige haartjes te verwijderen. Epileren met een epileerapparaat gaat voorkeur uit naar grote gebieden die behandeld moeten worden zoals debikinilijn, maar ook de rug, armen en benen.
Deze methode is niet geheel pijnloos, vooral mensen die nog niet eerder geëpileerd hebben beschouwen het als zeer pijnlijk, maar na een tijdje gedaan te hebben is de huid eraan gewend geraakt en doet aanzienlijk veel minder pijn.

Voordelen: het haar groeit langzamer en zachter terug, geen stoppels
Nadelen: pijnlijk, kan tijdrovend zijn, tijdelijk

Harsen/waxen

Waxen is een andere woord voor harsen. Ook bij deze ontharingsmethode wordt het haar geheel verwijderd met wortel en al, dit door middel van een kleverige substantie. Er zijn verschillende soorten hars beschikbaar, die je kunt onderverdelen in de volgende categorieën: harde hars, vloeibare hars en kant en klare harsstrips.
Bij harde en vloeibare hars dienen deze eerst warm gemaakt te worden, daarna wordt met behulp van een spatel een dun laagje op de huid aangebracht,na een tijdje wordt het weer hard en kun je het weghalen. Het verschil tussen harde en vloeibare hars is dat bij een vloeibaar hars gebruik gemaakt moet worden van ontharingsstrips. Hard hars wordt gebruikt voor gevoelige gebieden,omdat het hars voornamelijk hecht aan het haar in plaats van de huid, en vloeibare wordt vooral gebruikt voor grote gebieden. Er zijn ook koude hars beschikbaar dat onder vloeibaar hars valt, deze worden op kamertemperatuur automatisch verwarmd en hoef je zelf niet te verwarmen.
In de kant en klare harsstrips zit het hars al er in verwerkt, je hoeft alleen maar met de handen over de harsstrips te wrijven, en daarmee worden de harsstrips verwarmd en kun je het op de huid aanbrengen. Harsstrips worden voornamelijk gebruikt voor het ontharen van het lichaam, maar er zijn ook harsstrips verkrijgbaar die speciaal voor het gezicht zijn.

Voordelen: het haar groeit langzamer en zachter terug, geen stoppels
Nadelen: pijnlijk, kan tijdrovend zijn, tijdelijk

Draad

Deze klinkt misschien raar in de oren, maar ook met een
draad kun je ontharen!

Hoe gaat dat te werking?

Je hebt allereerst een dun katoenen draad nodig, daarna vouw
je de draad dubbel en draai je het in een lus. Zet vervolgens je duim en
middelvinger in de lus en van de twee losse uiteinde neem je een in je vrije
hand  en een bijvoorbeeld in je mond. Als
je nu de gerolde draden tegen de huid aanhoudt zullen de haartjes door de
gedraaide draden meegenomen worden, met wortel en al verwijderd worden.

Deze methode is hygiënisch omdat je de huid niet aanraakt
met de handen, daarnaast is het ook nog eens goed voor je huid, deze wordt niet
aangeraakt en wordt daardoor niet rood van kleur zoals het geval bij harsen. Vooral
voor gezichtshaar is deze manier geschikt, om de haren in een nette lijn worden
verwijderd en dat is best goed te gebruiken voor de wenkbrauwen.

Voordelen: hygiënisch, geschikter voor gevoelige huid, het
haar groeit langzamer en zachter terug

Nadelen: pijnlijk, huidirritaties, langzaam

Elektrisch ontharen

Al het bovenstaande ontharingsmethodes dienen van tijdelijkaard. Er zijn ook definitief ontharingsmethodes, waarvan elektrisch ontharen een ervan is. Bij elektrisch ontharen wordt met een dun naaldje langs de haarschacht in de huid geschoven. Daarna wordt met een stroomstootje het haarzakje met de omgeving vernietigd. De groei wordt hiermee geremd, doordat er geen voedingsstoffen via het bloed de haar kan bereiken.
De behandeling is niet eenmaal, maar dient meerdere keren gedaan te worden, dit hangt ook af van de hoeveelheid haar, de hoeveelheid jaren dat je hebt rondgelopen met beharing en de behandelingstijd per keer.Meestal duurt het rond paar maanden tot een jaar of twee.

Voordelen: het haar groeit niet meer terug
Nadelen: duur, kan pijnlijk zijn, meerdere behandelingenvereist

Laser ontharen

Met behulp van laserlicht worden de haarzakjes vernietigd.Lichte haren kunnen niet behandeld worden, omdat er pigment nodig is om laserlicht te absorberen. Het laserlicht wordt sterk geabsorbeerd door het pigment in de haarzakjes, waarna dit licht omgezet wordt in warmte.
Het pigment zorgt voor de kleur van het haar, de hoeveelheid pigment zal dus groter zijn bij donkere haren en volgroeide haarzakjes, daarom is deze behandeling uiterst geschikt voor donkere haren.
Zodra het laserlicht op de huid komt en vervolgens de haarwortel heeft bereikt kun je het gevoel krijgen alsof er een elastiekje tegen de huid komt, ook wel een lichte prikkeling. Wat je voelt is voor ieder persoon individueel, maar veel mensen voelen helemaal niets.
De warmte die ontstaat door het licht is te vergelijken meteen lichte zonnebrand, na de behandeling blijft de huid nog even rood, dat is niet hinderlijk en verdwijnt meestal al na een paar uur.

Voordelen: het haar groeit niet meer terug, vrijwel pijnloos
Nadelen: behandeling van lichte haren is niet mogelijk,duur, meerdere behandelingen vereist

Wat je ook kunt doen is het blonderen / bleken van het haar.Hierover zal ik niet uitgebreid veel over vertellen, omdat het niet onder de categorie ontharen valt. De haren worden namelijk alleen maar opgelicht, ze verdwijnen niet. Maar hierdoor vallen de haren minder op en is als de ware onzichtbaar, je hoeft geen zorgen te maken om de verschillende ontharingsmethoden. Maar een nadeel hierbij is wel dat niet iedere huid de bleking goed kan verdragen, er kunnen dus huidirritatie optreden, ook nog eens geldt dat de wat dikkere haartjes in de zon toch nog te zien zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here