Ongedierte: hoe je het kan voorkomen

0
457
mieren in huis

Niemand wil ongedierte in huis hebben, maar het is helaas iets waar we allemaal mee te maken kunnen krijgen. Of het nu gaat om mieren, kakkerlakken, muizen of ander ongedierte, het kan een vervelende en soms zelfs gevaarlijke situatie zijn. Maar hoe kan je voorkomen dat ongedierte in huis komt en wat kan je doen als je toch ongedierte in huis hebt? In dit artikel vind je tips om ongedierte te vermijden en te bestrijden.

Houd jouw huis schoon

Een van de belangrijkste dingen die je kan doen om ongedierte te vermijden, is jouw huis schoonhouden. Ongedierte, zoals mieren en kakkerlakken, worden aangetrokken door voedselresten en kruimels. Zorg er dus voor dat je regelmatig stofzuigt en de vloeren dweilt, vooral in de keuken. Berg etenswaren op in afgesloten containers en laat geen vuile vaat of etensresten in de gootsteen of op het aanrecht achter.

Doe alle gaten en kieren dicht

Muizen en ander ongedierte kunnen door de kleinste gaatjes en kieren in jouw huis komen. Zorg er daarom voor dat je alle gaten en kieren dichtmaakt, vooral rondom ramen en deuren. Gebruik bijvoorbeeld kit of stopverf om de gaten te dichten.

Ventileer goed

Ongedierte, zoals zilvervisjes, houden van vochtige ruimtes. Zorg er daarom voor dat je goed ventileert in vochtige ruimtes, zoals de badkamer. Laat de ventilatieopeningen open en zet regelmatig het raam open om de lucht te laten circuleren. Zo voorkom je dat vocht zich ophoopt en ongedierte aantrekt.

Gebruik natuurlijke middelen

Er zijn verschillende natuurlijke middelen die je kan gebruiken om ongedierte te vermijden. Zo kan je bijvoorbeeld kruidnagel, pepermuntolie of azijn gebruiken om mieren op afstand te houden. Leg een paar kruidnagels op de plek waar de mieren vandaan komen of maak een oplossing van azijn en water en spuit dit op de plekken waar de mieren zich bevinden.

Bestrijd ongedierte

Als je toch ongedierte in huis hebt, kan je verschillende dingen doen om het te bestrijden. Een van de meest effectieve manieren om ongedierte te bestrijden is door middel van fumigatie. Hierbij wordt een ruimte met gas behandeld om het ongedierte te doden. Fumigatie, ook wel fumigation genoemd, is vooral handig als je last hebt van hardnekkig ongedierte, zoals bedwantsen of houtworm.

Maar er zijn ook andere manieren om ongedierte te bestrijden naast fumigation. Zo kan je bijvoorbeeld lokdoosjes of vallen gebruiken om muizen te vangen. Let er wel op dat je deze vallen op een veilige en verantwoorde manier gebruikt, zodat je geen andere dieren of kinderen ermee verwondt!