Noten, gezond en lekker

0
1347
blog placeholder

Noten bevatten veel voedingsstoffen, vitamines, mineralen en vezels. Daarnaast bevatten ze ook veel vet. Dit zijn vooral de gezonde, onverzadigde vetten. Verwerk de noten in een salade, saus, yoghurt, gebruik ze als vleesvervanger of eet gewoon een handje noten als tussendoortje.

Noten bevatten veel gezonde stoffen zoals onverzadigde vetten, calcium, eiwitten, ijzer en B vitamines. Daarom wordt ook aangeraden om geregeld een handje noten te eten. Niet alle noten zijn even zwaar, volgens het voedingscentrum is een handje gemengde noten 25 gram, cashewnoten 10 gram en pistachenoten wegen ook 10 gram.

Koop de noten in de dop en zo vers mogelijk om zoveel mogelijk voedingsstoffen te behouden. Bewaar ze niet te lang, goed afgesloten op een koele, droge plaats. Zorg voor variatie, elke noot levert andere goede stoffen.

Onverzadigde vetten

 

Noten bestaan voor een groot gedeelte uit vetten. Dit zijn vooral de gezonde, onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten verlagen het cholesterolgehalte in het bloed waardoor het risico op hart en vaatziekten vermindert.

Eiwitten

 

Noten bevatten veel eiwitten. Dit is vergelijkbaar met de hoeveelheid eiwit in vlees, vis of kip. Dat betekent dat noten als vleesvervanger kunnen worden gebruikt. Noten leveren veel calorieën gebruik ze daarom niet elke dag in plaats van vlees. Het is trouwens niet bewezen dat noten ook dikmakers zijn.

Voedingsvezel

 

Afhankelijk van de soort noten bevat een handje vol ongeveer 2 gram voedingsvezel wat te vergelijken is met een volkoren boterham. Vezels helpen bij een gezonde darmwerking.

Vitamines

 

Noten bevatten vooral de vitamines B, E en A. De B vitamines zijn goed voor het verloop van de stofwisseling en de spijsvertering. Vitamine E helpt bij het verhogen van de weerstand, de aanmaak van rode bloedcellen en is goed voor de spieren. Bovendien is vitamine E een antioxidant. Antioxidanten neutraliseren de schadelijke vrije radicalen in het lichaam. Vrije radicalen zijn stoffen die vrij komen bij processen in het lichaam en kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. (kanker, hart en vaat ziekten) Vitamine A is goed voor het gezichtsvermogen, een gezonde huid, de weerstand en de vorming van bloedvaten en slijmvliezen.

Mineralen

 

Noten bevatten ook mineralen zoals koper zink, mangaan, magnesium, fosfor en selenium. Mineralen zijn belangrijk voor een goed verlopende stofwisseling.

Noten

 

Walnoten – Bevatten de meeste omega 3-vetzuren, vitamines en mineralen die werken als antioxidanten. De vetzuren zijn de bouwstoffen van de hersenen, ze houden de aders elastisch en verlagen het cholesterolgehalte

Cashewnoten – Bevatten veel koper, ijzer, zink en magnesium

Amandelen – Bevatten de minste ongezonde verzadigde vetten en bevatten veel calcium, koper, mangaan, selenium en vitamine E.

Pistachenoten – Bevatten veel luteïne. Dit is een antioxidant en is belangrijk voor een gezond netvlies. Ze bevatten ook veel vezels.

Paranoten – Bevatten het antioxidant selenium, koper, vitamine E en vezels.

Pinda’s – Zijn eigenlijk peulvruchten en bevatten veel foliumzuur.

Hazelnoten – Bevatten veel vitamine E, proteïnen, langzame koolhydraten, ijzer, zink, kalium, calcium en is een goede vleesvervanger.

Pecannoten – Bevatten veel zink, B vitamines, vitamine A en E, foliumzuur, zink, fosfor, magnesium en antioxidanten.

De houdbaarheid

 

Noten worden bewerkt om de houdbaarheid te verlengen en schimmel tegen te gaan. Ze kunnen worden gepeld, gebrand, gedroogd, geroosterd of geschaafd waardoor voedingsstoffen verloren gaan. Door het roosteren of branden van noten op hoge temperaturen veranderen de onverzadigde vetzuren in verzadigde vetzuren. Koop dus bij voorkeur ongebrande noten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here