Klusjes in huis voor kinderen

0
945
blog placeholder

Soms vergeten ouders dat hun kinderen ouder en zelfstandiger worden en blijven ze alles voor hen doen. Maar als je je kinderen goed abserveert dan zie je wel wanneer je ze bepaalde vaardigheden aan kunt leren en wanneer je ze iets kunt laten doen als klusje in huis. Kinderen hebben vaak hun leivelingskleren en willen dat ene t-shirt zo snel mogelijk weer in de kast hebben. Of die ene blouse van je tiener, die dan ooknog gestreken moet worden. Weet je dat een tiener dat heel goed zelf kan?
Hoevaak vraagt een kind niet of hij mee mag helpen met koken en denk je niet, dan gaat sneller als ik het zelf doe? Maar kinderen kunnen best leren koken en dat begint niet met hele maaltijden. Dat kan heel goed beginnen met een ei koken of bakken. Met thee of koffie zetten of rijst koken. Door de kinderen mee te laten helepen met klusjes als ze klein zijn kan het een goede gewoonte zijn als ze wat groter zijn.

Klusjes voor peuters

Zelfs een 3 jarige kan goed klusjes doen in huis. Hij zal er heel trots op zijn om mama te helpen met de kopjes naar de keuken te brengen. alle washandjes uit de wasmand op een stapelte leggen en naar de badkamer te brengen. Ook kunnen peuters al heel goed plastic bekers of bakjes afdrogen. Ook meehelpen met het dekken van de tafel is een leuke klus voor de peuter. Placemats neerleggen, daarna de borden erop en bij elk bord een mes en een vork en een beker. Het geeft de peuter een goed gevoel mee te helpen en ook het resultaat zal hem eigenwaarde geven.

Klusjes voor kleuters

Kleuters kunnen al heel goed hun eigen was in de wasmand gooien. Maar ook de was opvouwen kunnen ze al leren. Heb je een kartonnen t-shirtopvouwmachine voor hen gemaakt dan is het helemaal genieten. http://video.google.com/videoplay?docid=7344105080415589536#
Ook kunnen kleuters al verder helpen met het dekken van de tafel, maar ook het afruimen. De borden in de afwasmachine zetten of het bestek in de bak doen is een klus, die ze al god kunnen leren.
De vloer vegen, de poes te eten geven of de planten water geven. Het zijn allemaal kleine klusjes, die ze goed kunnenleren en wat ze meestal erg leuk vinden.

Klusjes voor grotere kinderen

Als kinderen al gewend zijn om het een en ander te doen in huis, kun je ze daarin ook meer verantwoording geven. Ook kunnen er taken zijn, die er op een gegeven moment gewoon bij horen. Als ze gewend zijn om mee te helpen met het sorteren van de was, het opvouwen of opruimen dan is de volgende stap hen te leren welk wasgoed bij elkaar in de wasmachine kan, hoeveel er in de machine mag en welk programma er aan gezet moet worden. Hetzelfde geldt voor de afwasmachine. Maar ook de was ophangen kunnen ze goed leren. Hun eigen kleren strijken en opvouwen.Als je de kinderen af en toe iets laat koken of bakken, dan kun je bij wat oudere kinderen ook een gedeelt of een hele maaltijd laten koken. Kinderen leren snel en zullen het helemaal leuk vinden als ze hun eigen lievelingsmaaltijd zelf hebben gekookt. En koken is een vaardigheid, waar ze hun hele leven plezier va zullen hebben.

Het lijkt voor ouders vaak makkelijk om alles maar zelf te doen, maar je leert je kinderen ook hun eigen speelgoed op te ruimen. Zo kun je ze ook in de gelegenheid stellen om vaardigheden te ontwikkelen, die ze in hun latere leven zeker nodig hebben. Het is voor ouders even een andere manier van denken en doen. Maar voor kinderen is het een geweldige stimulans om te mogen meehelpen, nodig gevonden te worden en samen met ouders iets te doen. En ze hebben er voor altijd wat aan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here