Kamerplanten verzorgen

0
1591
blog placeholder

Basisuitgangspunten

Met een goede verzorging kunnen de huidige kamerplanten heel lang mee gaan. Er zijn een aantal zaken die relevant zijn voor iedere plant, wat maakt of ze goed groeien of niet. Dus is het van belang te weten wat voor plant je waar zet. Waar moet je zoal op letten?

  •          Kan de plant tegen veel zonlicht, beperkt zonlicht of moet deze volledig in de   schaduw staan?
  •          Doet de plant het beter als het lekker warm is, of juist wanneer het koeler is?
  •          Hoeveel water moet de plant hebben om zich mooi te kunnen ontwikkelen?
  •          Wanneer is de (speciale) potgrond uitgeput en moet ik bijvoeden. En zo ja, wat en hoeveel?

Hoe je de plant moet verzorgen wordt meestal getoond op een bijgeleverd label. Mocht dit niet het geval zijn, vraag het dan na bij de winkel waar je plant gaat kopen. Verder zijn er wat meer algemene regels, zoals:

  •          Een ideale huiskamertemperatuur is tussen de 18 en 21 graden en zeker niet kouder  dan 15 graden.
  •          Voorkom dat planten op een vensterbank pal tegen het raam staan.
  •          Voorkom dat planten op de tocht staan.

Potgrond of hydrocultuur

De plant zet je in potgrond, waarbij er voor een aantal planten speciale potgrond is, of je gebruikt hydrocultuur. Waar je voor kiest is persoonlijk en / of gebaseerd op wat je mooi of gemakkelijk vindt.

Bij hydrocultuur is een watermetertje plaatsen en volgen of er nog genoeg water aanwezig is, erg gemakkelijk. Voor planten op hydrocultuur is er in de vorm van korrels speciale voeding te koop. Bij potgrond moet je in ieder geval opletten dat de grond niet wit uitslaat. In dat geval moet er verpot worden, maar verpotten is ook belangrijk om de wortels meer groeivolume te kunnen geven. In de winter rusten de planten (en hebben ze veel minder water nodig) en zodra ze weer gaan groeien, het voorjaar dus, is het een mooie tijd om planten te verpotten.

Ongewenste dieren

Dieren en planten gaan niet altijd goed samen. Enerzijds de huisdieren die aan planten knabbelen, waarbij het belangrijk is te weten dat je geen planten in huis hebt die giftig zijn. Anderzijds zijn de heel kleine beestjes soms erg graag bij je planten. Denk maar aan bladluis of spint.

Als je er vanaf wilt, zijn er verschillende mogelijkheden om er vanaf te komen. Het gemakkelijkste is de plant die een tijdje buiten gezet wordt (uiteraard niet bij andere planten). Vergewis je er wel van dat deze plant ook naar buiten kan. Verder zijn er chemische middeltjes bij tuincentra of andere speciaalzaken te kopen. Soms zijn het spuitbussen, maar de kleine kartonachtige plantpijltjes die je in de grond steekt zijn ook erg handig. Altijd goed doseren zoals de bijsluiter aangeeft.

Tenslotte heb je ook altijd nog de huismiddeltjes, zoals een stevige lauwwarme waterstraal op spint, luis en trips (bladeren goed aanpakken) of doe heel voorzichtig wat spiritus op de dieren en spoel het vervolgens met lauwwarm water goed af.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here