Humor bij kinderen

0
1058
blog placeholder

De humor van kinderen zegt ook waar ze in hun ontwikkeling mee bezig zijn. Dat loopt als een patroon de de kinderjaren heen. Zo kan een 3 jarige die nog volop bezig is met het zindelijk worden voluit lachen over allerlei badkamergrappen, terwijl zijn 7 jarige broer dat afdoet als dom. Lachen en glimlachen zijn typisch menselijke gedragingen. Het is een uiting van de innerlijke emotie. In het eerste levensjaar leren kinderen de meest complexe dingen. Ook leren ze dat ze zelf een individue zijn en niet een deel van de ouders, hoewel ze nog wel heel afgankelijk van die ouders zijn. Ook gaan ze beseffen dat de personen en dingen er ook zijn als je ze niet in het zicht hebt. Een moeder kan de kamer verlaten, even iets anders doen om vervolgens weer terug te komen. Een stuk speelgoed, dat verstopt ligt achter de doos, is er wel degelijk, ook al zie je het niet. Er is weing wat zo grappig is als het kiekeboe spelletje met een 1 jaar oud kind, hij zal er om blijven lachen. Doe je ditzelfde spelletje met een baby van 6 weken, dan zal hij er niet op reageren. En doe je het met een 6 jarige, dan zal hij het dom vinden of denken dat zijn moeder niet in orde is.

Kiekeboe

Dit kiekeboespelletje werkt nog het beste als het zonder woorden wordt gedaan. Het kind kijkt naar het gezicht van de moeder als het verdwijnt achter haar handen. Moeder is weg, maar het kind weet dat ze terugkomt. Het is voor het kind een gespannen situatie. Als moeders gezicht weer in beeld komt ademt het kind opgelucht en lacht van opwinding. Wat eerst eng was, wordt leuk. Als de moeder haar gezicht te lang verborgen houdt, zal het kind in het begin angstig gaan kijken of zelfs gaan huilen.
Wanneer het kind het concept begrijpt zal het om meer vragen en moeilijker dingen aankunnen. Tweejarigen zullen al lachen als ze onzinwoorden horen of als je hun wereld op z’n kop gaat zetten. Bijvoorbeeld door een sok niet aan te doen aan de voet, maar aan de hand. Of door de verschillende lichaamdelen verkeerd te benoemen. Hij zal er om lachen, omdat hij al weet hoe de wereld dichtbij in elkaar zit.

Een 6 jarige zal niet lachen om een kiekeboespelletje of om een sok aan je hand. De humor van een 6 jarige bevat al woordspelingen  of logische fouten. Eenvoudige moppen zullen hem aan het lachen maken.

10  jaar en ouder

De onschuldige toon in de moppen en humor verandert voor het verlaten van de basisschool. Ongeveer in groep 6 of 7 komt er verschil in de humor van jongens en meisjes. Jongens lachen dan om heel andere dingen dan meisjes. Tegen de tijd dat jongens 10 jaar zijn wordt de humor fysiek wat ruwer en seksueel getint. Bij meisjes is dat vaak fydiek wat minder geweldadig, maar verbaal war agressiever, misschien omdat ze verbaal wat sterker staan dan jongens op die leeftijd.  Meisjes plagen elkaar met vriendjes en vergelijken elkaar met sterren van de soaps op TV. Ook begint de groepsvorming op die leeftijd sterker te worden met bijbehorende humor. Het gedrag en de grappen horen bij een bepaald groepje.
Ondanks de verschillen tussen jongens en meisjes of de groepen is de bedoeling van humor hetzelfde: op de ene of andere manier moet je in het reine komen met de zorgen die je hebt als kind. Bijvoorbeeld angsten en onzekerheden over je uiterlijk, de groep, je vriendinnen je seksualiteit, enz. Zo kunnen 11 jarigen lachen om een grap over prostitutie, zonder dat ze al een mening hebben over dit onderwerp. Het onderwerp is eigenlijk nog veel te zwaar en emotioneel belastend voor hen. Ze gebruiken de grappen om hun angsten en irreële gedachten weg te lachen. Indien nodig kunnen ze altijd zeggen: Het was maar een grapje hoor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here