Huis kopen – of juist huren?

0
801
blog placeholder

Een huis kopen is een hele onderneming. In sommige gevallen kan het daarom verstandiger zijn om niet te kopen, maar juist te huren. Wanneer u er geen probleem mee heeft om maandelijks geld af te staan om in een huis te mogen wonen, is huren zeker geen verkeerde optie. Sterker nog; huren heeft zo zijn voordelen.

 

Geen koopprijs

Het is normaal dat u, wanneer u een huis zou kopen, u altijd zo’n acht tot tien procent extra kosten bij krijgt. Op die manier is uw huis duurder dan u eigenlijk denkt. Maar wanneer u binnen een paar jaar besluit het huis weer in de verkoop te doen, zult u die extra investering niet terugzien. Wanneer u van tevoren al weet dat u niet langer dan vijf jaar in het huis zult wonen, kunt u ook overwegen om te gaan huren.

 

Waardestijging

Echter, wanneer u het idee hebt dat de waarde van de aangeschafte woning binnen korte tijd aanzienlijk zal stijgen, is het natuurlijk zonde om die investering uit te laten. Ook wanneer u weet dat u meer zult verdienen, kunt u altijd tot koop van een woning overgaan.

 

Leefsituatie

Ook de leefsituatie speelt een belangrijke rol bij de keuze huren of kopen. Wanneer u binnen nu en een paar jaar kinderen wilt, is het al handig om uit te kijken naar een groter huis of appartement. Wanneer u dat allemaal niet van plan bent, of juist de kinderen net de deur uit zijn, kunt u op zoek naar een woning met minder kamers en minder ruimte. Kortom; ga voor uzelf na wat u terug wilt zien in uw huis. Op basis daarvan kan gekozen worden voor kopen of huren.

 

Voordelen huren

Wanneer de woning niet wettelijk van u is, heeft u niet de volledige administratieve rompslomp die bij de woning horen. Daarmee is het ook minder gecompliceerd om ergens anders te gaan wonen. Een ander groot voordeel is dat u van tevoren de woonlasten kent. Ook hoeft u zich geen zorgen om onderhoud te maken, dat zal degene doen van wie u hoort.

 

Voordelen kopen

Het grote verschil tussen kopen en huren is dat u met kopen een investering doet. U hebt uw vermogen namelijk in uw huis zitten en u weet dat u – wanneer u uw huis verkoopt – dit vermogen terug zult zien. Als we huren en kopen op de langere termijn bekijken, is kopen vaam goedkoper dan huren.

 

Conclusie

Een nieuw huis neemt ook de vraag ‘kopen of huren?’ met zich mee. Het is goed om hier van tevoren goed bij stil te staan en de voor- en nadelen eens goed te overwegen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here