hoe werkt de cv-ketel deel 1 ?

0
3363
blog placeholder

Vaillant thermocompact vcw 180xe,240xe,280xe,184xe,244xe

Deze typen die eindigen op 0 wil zeggen open typen ketels,dus met 1 grote pijp die door het dak uitmondt en zijn verbrandingszuurstof rechtstreeks uit de ruimte haalt.De nummers voor de 0 geeft het vermogen aan in kw. Xe erachter staat voor TTB(thermische trekbeveiliging)ofwel rookgasbeveiliging(alleen op open types).

Vaillant thermocompact vcw 182e,242e,282e

Deze typen die eindigen op 2 wil zeggen gesloten typen ketels,dus met 2 pijpen van rond 80 mm die door het dak uitmonden(dus rookgas en luchttoevoer naar buiten)end.m.v een ventilator in de ketel wordt uitgeblazen.De nummers geven wederom het vermogen in kw aan.De e staat voor elektronische onsteking.

Vaillant thermocompact 185e,245e,242e so 28,cwk

Deze typen zijn afwijkend en nieuwer met 1 doel,om sneller warmwater op het tappunt te verkrijgen en gemaakt in de tijd dat de nieuwbouweisen op dat gebied werden aangescherpt.

Wat doet de ketel?

Voor alle typen Vaillant geldt in beginsel hetzelfde qua werking.Bij warmwatervraag begint altijd eerst het water door het watergedeelte te lopen(onderop midden,herkenbaar chroom met 4x waterleidingen aangesloten en hangend aan een metalen plaat)door deze waterdruk ontstaat een onder/bovendruk in het watergedeelte waardoor het membraan binnenin omhoog gaat en een pen omhoog duwt.

Deze pen drukt een mechanisch omschakelventiel met veer omhoog die  daardoor een microschakelaar inschakelt.Op hetzelfde moment gaat de cv-pomp draaien en aan de rechterkant loopt de driewegklep(voorkeurklep)naar buiten toe.

De cv-pomp die d.m.v koperen stuurleidingen aan de drukverschilschakelaar(zwarte schakelaar op het gasblok,midden op stahoogte)gekoppelt zit laat door de druk een pen vanuit deze schakelaar een 2e pen het gasblok induwen.

Deze pennen zitten tegen elkaar achter de zwarte schakelaar,en hierdoor gaat dan de gasklep open.

Bij gesloten typen geldt,de driewegklep die dus naar buiten liep verbrak daar mee een contact met de microschakelaar(klep heeft er 2,boven en onder)en deze contactverbreking zorgt er voor dat de ventilatorprint de ventilator aanschakelt(net na het aanslaan van de pomp).

Deze ventilator zorgt voor lucht op de luchtdrukschakelaar(witte schakelaar aan de achterzijde van de ketel)die daardoor een elektrische doorverbinding maakt en zorgt dat de ontsteekprint aangaat,die op zijn beurt weer de ontsteektrafo onderop de regelkast aanschakelt.

Het toestel gaat tikken op de onsteekpennen op de brander en komt nu in bedrijf,en dit alles gebeurd natuurlijk in tienden van seconden.Het toestel ontsteekt nu eerst op onsteekgas(lage vlammen)en kort erna op hoofdgas(grote vlammen).

De hoofdbrander wordt aangestuurd en geregeld door een membraanpompje ,dat in combinatie met de gasblokregelaar en de aanvoer NTC deze hoofdbrander laat moduleren.

Bij verwarmingsvraag werkt eigenlijk alles gelijk als bij warmwatervraag,alleen met een paar kleine verschillen.

Bij verwarmingsvraag loopt dezelfde driewegklep niet naar buiten maar naar binnen wanneer deze 24 volt via de kamerthermostaat krijgt. De bovenste microschakelaar wordt gemaakt(elektronisch doorverbonden),het watergedeelte blijft in ruststand(dus geen pen die omhoog komt)en de hievoor beschreven microschakelaar blijft dus geopend(niet doorverbonden)

Vaak voorkomende storingen zijn:

1: ww werkt wel,cv werkt niet

2: ketel valt regelmatig op vlamstoring(rood lampje gaat branden)

3: wisselend ww of komt helemaal niet op temperatuur

4: ketel slaat met veel lawaai aan

5: ketel springt alleen s,ochtends op storing

6 :ketel brand even voor verwarming of ww en slaat dan uit

7 ketel doet niets

8 ketel onsteekt,maar blijft doortikken (brander)

Tips om deze op te lossen:

1: Bovenop het eerder omschreven watergedeelte zit een pen door een messing pakkingbus en deze gaat vaak lekken(kwaal).De oplossing is: koppel de 4 wateraansluitingen af(na de hoofdkraan dicht te hebben gezet) maak de schroef op het watergedeelte aan de voorzijde los.

Neem nu het watergedeelte los,het pakkingbusje kan je makkelijk losdraaien en vervangen.Deze kosten maar een paar euro terwijl installateurs  meestal het gehele watergedeelte vervangen dat vaak een paar honderd euro kost.

2: Vlamstoring kent meerdere oorzaken,maar als je zoekt in deze volgorde vind je dit vaak wel.

Controleer het systeem op lucht en waterdruk(1,2 bar minimaal),draait de pomp?,ontsteekdruk in orde?(bij het opstarten van de ketel moeten de vlammen zo,n halve cm hoog zijn)

Blijft de ketel na het ontsteken terwijl hij al brandt nog doortikken,dan kan de ionisatiepen(aan de rechterkant voor op de brander krom zijn)

Ook kan de ontsteekprint defect zijn.Bel in dat geval de installateur en doe dit niet zelf!

De hoofdbranderdruk kan je meten met een gasdrukmeter,maar heb je deze niet of weet je niet hoe dit moet kijk dan naar het volgende.Zet de ww-kraan open en kijk of er 6 tot 7 liter ww per minuut uitkomt van 58 tot 60 graden.Als dit klopt is de branderdruk op de goede waarde en is dit niet de oorzaak.

 

3: Wisselend warm water of het niet op temperatuur komen kan heel simpel te verhelpen zijn.De thermostaatkraan kan inwendig op de thermostaat kapot of vastgekalkt zijn.

Wat het meest voorkomt bij deze ketels met ww-problemen is een dichtzittende douchekop.Wat erg belangrijk is in dit geval,draai de slang los van de douchekop en verwijder alle zeefjes,doseerventielen.

Deze geven teveel weerstand op het omschakelventiel waardoor deze niet of wisselend omhoogkomt.

 

4 : Als de ketel met veel lawaai aanslaat kunnen er 3 dingen zijn.

De gasklep op de gasmeter is kapot en daardoor is de gasvoordruk veel te hoog.Een simpele controle kan zijn:

Kijk of het gasfornuis een normaal vlammenbeeld heeft,maar zijn de vlammen veel groter dan normaal of branden ze afwisselend hoog/ laag dan is de kans groot dat de gasklep kapot is).

De oplossing is uw energieleverancier in te schakelen en die lost dit kosteloos op.

Het 2e kan zijn dat de operator die op het gasblok zit  defect is,waardoor het toestel niet inkomt op ontsteekgas maar direct op hoofdgas en die branderdruk is vele malen hoger.

Als laatste kan de membraanpomp in de regelkast kapot zijn,maar deze 2 laatste dingen zijn specialistische vakmansklusjes en vereist de juiste meetapparatuur en expertise.

5: Als u voor de ketel staat ziet u voor u de operator op het gasblok(herkenbaar als een apparaat als een rechthoek met een verzegeling en daarachter 2 stelschroefjes).

Met de linkerschroef kunt u de ontsteekdruk verhogen door deze een kwartslag rechtsom te draaien.

Helpt dit niet bel de installateur.Deze storing komt regelmatig voor in de winter als het in de nacht streng vriest(indalende gasvoordruk)

6: Voor open toestellen die op een schoorsteen zijn aangesloten.

Het kan zijn dat er iets in de schoorsteen de vrije uitgang blokkeert,of er zit een vogelnestje op de schoorsteen.

De ketel brandt een paar minuten en slaat dan af voor een kwartier,om daarna weer aan te gaan en dit zo blijft herhalen.

7: Als de ketel niets doet.

Rechts achterin de ketel zit een temperatuurbegrenzer met een zwarteknop,druk deze in en de ketel gaat weer aan.Oorzaken kunnen zijn: 

Alle radiatoren staan dicht,de pomp draait bijna niet meer,of deze begrenzer zelf is kapot.

8: De ketel blijft natikken na ontsteking ,soms stopt dit vanzelf of de ketel valt in vlamstoring.mogelijke oorzaken kunnen zijn dat de bewakingselectrode ,rechts op het branderbed door warmte krom is getrokken,maar meestal is deze kapot en dat kan je dan vaak zien want dan kan je het metalen gedeelte draaien.als dit zo is valt de ketel geheid vaak op vlamstoring.

Blijft de ketel na ontsteking nog wat natikken en stopt het vanzelf weer dan kunnen er een aantal dingen aan de hand zijn,controleer eerst of de ontsteekpennen links op het branderbed niet roestig zijn,of de kabeltjes goed vastzitten,geen breukjes hebben of metalen delen raken (aan massa liggen) in principe is hier de bewakingselectrode voor om de ontsteking te controleren,maar in de praktijk blijkt deze wel eens niet 100% te garanderen.

Mochten al deze bovengenoemde dingen het niet zijn,dan blijft enkel de ontsteekprint over die dan niet optimaal werkt,vervang deze en het is opgelost.Volgens de storingssleutels van Vaillant zou het ook nog aan een matig ontstekende onsteektrafo kunnen liggen,maar ik heb dat zelf eigenlijk nooit meegemaakt dat de ketel dan blijft natikken en dat is ook logisch want bij een matig ontstekende trafo zou de bewakingselectrode(ionisatiepen)geen ionisatie meten en dan eerder op vlamstoring gaan.

Als je de werking en volgorde van werking van deze ketel weet en begrijpt maakt dit het storingzoeken al vele malen makkelijker.

Vaillant b.v heeft voor alle typen ketels storingssleutels uitgebracht maar daarin staan vaak net niet de kleine mechanische storingen die het meest voorkomen.

Dit vereist inzicht,improvatie,ervaring.Ook moet je leren hoever je als doe-het-zelver kan gaan,zeker als het om gastoestellen gaat is de vuistregel:

Neem geen onnodige risico,s!

Lampjes op de regelkast

Zoals eerder beschreven is er een rood storingslampje op de regelkast voor optredende storingen.Ook brandt er tijdens ww of cv-bedrijf links een geel lampje,deze geeft de status van de operator(gasblok)aan.

Is dit lampje uit dan is de operator kapot.Eveneens brand er een groen lampje dat uit kan gaan of in verschillende sterktes schijnt.Tijdens branden op cv zal naarmate de watertemperatuur(in de radiatoren)toeneemt dit lampje flauwer gaan branden.

In dit geval zegt het lampje iets over het modulerend aansturen van de brander(dat word geregeld door de operator i.c.m met het membraanpompje.Dit was de eerste en simpelste vorm van modulatietechniek om ketels een vlakkere stooklijn te geven en daardoor zuiniger met gas om te gaan.

In de nieuwste ketels moduleren deze nog steeds op watertemperatuur en nu ook op ruimtetemperatuur,soms zelfs ook op buitentemperatuur.

Op ww-bedrijf brandt ook dit groene lampje.Als dit lampje niet brandt dan zit vaak het tapspiraal(platenwisselaar)verstopt en /of is deze inwendig verkalkt.

Dit tapspiraal(warmwaterbereidingsvat)zit links onder in de ketel.Er zijn 2 soorten tapspiralen en dat is het oude type(zwart en kunststof)en de verbeterde rvs-wisselaar(nieuwere ketels) 

Reden van deze verbetering was dat de oude snel verkalkten en snel gingen lekken(mede door de druk die word opgebouwd).Te vaak werden geen inlaatcombinaties(wateroverdrukventielen)in de leiding geplaatst en hier waren de kunststof tapspiralen niet tegen bestand.

Moduleren van de lichtsterkte van dit lampje tijdens ww-vraag wil meestal zeggen dat de kraan half open staat of er een thermostaatkraan zit met een laag ingestelde uitstroomtemperatuur.

BRANDERVERTRAGING

Op de regelkast zit rechtsboven een platte schroef met daarachter nog een kleinere schroef waarmee je de tijd  kan verlengen of verkorten als het toestel in de brandervertragingstijd zit(dit geldt alleen na cv-bedrijf)deze  staat standaard op zo,n 4 minuten.

Stel dat uw kamerthermostaat op 20 graden staat ingesteld,de kamer op temperatuur is en deze uitslaat.Stel dat er gelijktijdig iemand de buitendeur opendoet en 1 minuut later de kamerthermostaat weer aanslaat,dan zal het toch nog 3 minuten duren voordat de ketel weer aangaat.

In het verleden zijn er ontelbare ketels versleutelt en vervangen,evenals dat er onterecht vele kamerthermostaten zijn vervangen door de onwetendheid van deze vertraging door vele monteurs.

Het is zeker aan te bevelen om in strenge winterperiodes,of in huizen waar een grote ondercapaciteit aan verwarmingselementen bestaat deze tijd terug te brengen op 1 of 2 minuten.

In de nieuwere hr-ketels van vaillant staat deze vertraging in het menu altijd op 20 minuten standaard.Door deze lange tijd koelen de platen zover af dat er na 10 min al geen warmte meer van afkomt dus hou ik deze standaard altijd op 1 of 2 minuten.

SLOTWOORD

Alles wat ik hierboven heb geschreven heb ik geleerd uit 19 jaar praktijkervaring,plus mijn grote interesse voor de mechanische en elektronische werking van deze serie ketels die al bestaan vanaf de begin jaren 80.Zelfs nu nog hangen deze ketels nog in vele huizen en kunnen qua gasverbruik nog redelijk mee.

Een kwalitatief klasseprodukt die zijn tijd ver vooruit was in de techniek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here