Help, het is vakantie!?

0
1115
blog placeholder

Nog een paar weken en dan is het zomervakantie. Lekker weg in eigen land of over de grens, geen gehaast tegen klok… er is maar één ‘maar’. En dat is dat je kinderen over het algemeen veel vaker en langer vakantie hebben dan jij. En om nou iedere dag met ze naar een pretpark te gaan, is misschien ook weer een beetje overdreven. Is ook helemaal niet nodig. Er zijn genoeg andere dingen die je met ze kan doen. Hieronder een aantal tips.

Om te beginnen een nostalgische tip: ga pick-nicken. Zoek ergens een oud kleed op, en een grote tas. Je hoeft je niet uit te sloven om allerlei bijzondere hapjes klaar te maken, gewone boterhammen met pindakaas doen het ook prima. Wat wel belangrijk is, en vaak vergeten wordt, is speelgoed. Neem een bal mee, een jeu-de-boules-set of badmintonset… je zal zien dat de kids zich er prima mee vermaken. Vergeet ook niet om voor jezelf een thermoskan met koffie en je favoriete tijdschrift mee te nemen.. En mocht het tóch gaan regenen (’t is en blijft Nederland natuurlijk), houd dan een pick-nick op zolder. Je zal er versteld van staan hoe leuk dat is.

Nog zo’n tip uit grootmoeders tijd: organiseer een speurtocht. Je kan zelf een route uitzetten met lintjes en krijt, maar met alle techniek van tegenwoordig kan je nog veel meer. Wat dacht je van een foto-speurtocht? Die kan je prima een paar dagen van tevoren uitzetten. Maak foto’s van dingen die je onderweg tegenkomt en print ze uit. De kinderen zoeken de juiste locaties één voor één op, en komen zo uiteindelijk bij het eindpunt. Ook leuk is het, als je ze een mobieltje meegeeft. Noteer ergens onderweg een nummer (je eigen nummer, bijv.) dat ze moeten bellen voor de volgende aanwijzing. Maakt het meteen lekker spannend.

Het staatsbosbeheer organiseert ook regelmatig leuke activiteiten voor kinderen. Zo heb je op verschillende plaatsen een kabouterbos of speelbospad. Vaak gratis, en soms moet je een kleine bijdrage betalen. Ook kunnen kinderen regelmatig op excursie met de boswachter.

Bij lekker weer kan je een waterfeest houden. In je eigen tuin, op een veldje in de buurt of op straat. Zet een paar opblaasbadjes met water neer, een lading lege flessen en plastic bakjes en helemaal fantastisch is natuurlijk de tuinslang met een sproeier. Vergeet niet je kinderen goed in te smeren met een anti-zonnebrandcreme. Natuurlijk spreekt het voor zich dat je wel toezicht houdt, zeker als er jonge kinderen bij zijn.

Bij slecht weer, verander je de woonkamer in een bioscoop. Zet een dvd op, gooi alle kussens die je hebt op de vloer (zit veel gezelliger dan de bank) en zorg voor een flinke schaal pop-corn. Trek de gordijnen dicht en doe de lampen uit… laat die regen  maar lekker tegen de ramen tikken!

Ik wens je een fijne vakantie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here