Groenten

0
1606
blog placeholder

Nederlanders staan bekend als een groente minnend volk. Nergens wordt zoveel groente gegeten als in ons land. In een groentezaak is te zien dat er behalve groente van de koude grond, de zogenaamde seizoen groente, ook veel onder glas gekweekte groente, de zogenaamde kasgroente, aangeboden wordt. Door deze kas teelt kunne we het hele jaar door ook groenten vers eten, die anders alleen maar in het seizoen werden verbouwd, zoals kropsla, spinazie en tomaten. Behalve de groenten van eigen bodem is er ook een grote verscheidenheid aan groentesoorten uit het buitenland. Door het moderne snelle transport liggen ze vers in de winkel.

Groente is het eetbare gedeelte van planten. Dit kan het blad, de stengel, de bloem, de vrucht of het zaad zijn van de bovengrondse plantendelen en de wortel, de knol of de stengel van ondergrondse plantendelen. De gewoonte om aardappels met groente te combineren is niet internationaal. In veel landen wordt de aardappel als groente geserveerd.

Groenten zijn gezond: ze bevatten in het algemeen veel mineralen, vitamines en celstof. Peulvruchten zijn ook rijk aan eiwitten. Deze kunnen in combinatie met een graanproduct vlees vervangen. Niet alle groenten bevatten evenveel of dezelfde voedingsstoffen. Een dagelijkse variatie is daarom heel belangrijk. Over een korte periode neemt men dan toch de noodzakelijke voedingsstoffen op. In verband met het behoud van de voedingsstoffen en de smaak moet er zowel bij de aankoop als bij de bereiding van de groenten op een aantal punten worden gelet.

koop en eet groenten zo vers mogelijk

bewaar ze op een donkere en koele plaats

was, snijd en kook de groenten zo kort mogelijk voor het serveren

was de groenten grondig, liefst niet gesneden

kook groenten zo kort mogelijk in een gesloten pan met zo min mogelijk water

warm groenten liever niet op

roer zo weinig mogelijk

gebruik overtollig kook vocht als basis voor een soep of saus

Koop bij voorkeur groenten van het seizoen. Niet alleen omdat deze dan het voordeligst is, maar ook in verband met de grotere voedingswaarde en meer volle smaak. Verse groente dient stevig, glad, gaaf en fris van kleur te zijn. In groenten die rechtstreeks van de koude grond gehaald worden, kunnen insecten en andere ongerechtigheden voorkomen. Deze groenten worden dan gewassen in ruim water waaraan 1 eetlepel zout is toegevoegd.

De hoeveelheid groente die per persoon gebruikt wordt, is moeilijk aan te geven. Dit is sterk afhankelijk van de manier van bereiding en de persoonlijke smaak en behoefte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here