Eenzaamheid in deze tijd

0
855
blog placeholder

Er zijn mensen alleen en er zijn mensen eenzaam. Dat is niet hetzelfde. Al woon je alleen, dan hoef je je nog niet eenzaam te voelen. En dat moet ook niet verward worden. Ook kan het zijn dat je je in een grote groep mensen plotseling heel eenzaam voelt. Eenzaamhed hangt dan ook niet af van de hoeveelheid mensen die bij je zijn, maar van je innerlijke houding. Alleen zijn kan zowel als een uitdaging als een straf gezien en ervaren worden. Je spreekt van eenzaamheid als je je zowel bij alleen zijn als in gezelschap je buitengesloten en verlaten voelt.

Fasen in eenzaamheid

Soms zijn de gevoelens van eenzaamheid van korte duur als reactie op externe omstandigheden. Denk maar eens aan verhuizen, het verliezen van je baan, ziekenhuisopname of het uit huis gaan van kinderen. Door zulke gebeurtenissen ben je even afgesneden van mensen die je vertrouwd en geliefd zijn. Deze korte fase van eenzaamheid is absoluut niet schadelijk en kan zelfs functioneel zijn. Zo kun je wennen aan je nieuwe levensomstandigheden en komen tot andere keuzes.
Als dit niet gebeurt kan het zijn dat het vermogen om met andere mensen contact te maken minder wordt, je veel alleen bent en niet meer goed weet hoe het was om over alledaagse dingen te praten en te lachen.
Deze eenzame gevoelens kunnen dan lang aanhouden, soms maanden en jaren. Langzamerhand verdwijnt het vermogen om contacten vast te houden, nieuwe contacten te maken en plezier te hebben in normale menselijke ontmoetingen.

Onbemind en eenzaam

Hoe komt het zover dat je echt eenzaam wordt? Het kan zijn dat je als mens een negatieve instelling hebt. Dat maakt je gevoeliger voor eenzame gevoelens. Mensen die zich eenzaam voelen, denken ook vaak dat niemand om hen geeft. Soms geloven mensen dat ze pas echt gelukkig kunnen zijn als ze een partner hebben. Sommige mensen hebben een sterk gevoel van afgewezen worden. Mensen die in angst leven dat niemand om hen geeft.
Omgekeerd zijn er zijn mensen met de instelling dat alleen zijn niet erg is, maar zijn voordelen heeft. En deze mensen zijn ook nog in staat anderen iets te bieden of veel sociale contacten te onderhouden en daar plezier aan te beleven.

Factoren die eenzaamheid versterken

Wonen in de stad. De anonimiteit is in een stad groter dan op het platteland.
Als het contact met de familie niet goed kan worden voortgezet
Mensen worden ouder. Er zijn veel alleenstaande oudere vrouwen, maar ook mannen
Een op de drie huwelijken strandt
Veel mensen leggen de nadruk op succes en carriëre, waardoor vriendschappen en relaties niet goed onderhouden worden
Veel jongeren willen niet meer naar een club, muziekgroep, of vrijwilligerswerk doen, dat is uit de tijd
Veel mensen weten niet goed wie ze zelf zijn en voelen zich pas goed als ze bij iemand horen

Eenzaamheid of eenzame gevoelens kun je niet helemaal uit je leven wegdenken. Er zullen altijd wel momenten zijn waarop je op jezelf teruggeworpen wordt. Momenten waarop je je onbemind of alleen voelt. Je kunt er wel aan werken dat tijdelijke eenzaamheid geen chronische eenzaamheid wordt.
Gevoelens van eenzaamheid zijn een signaal dat er iets verandert in je leven of dat er niet meer wordt voldaan aan je behoefte. Neem deze gevoelens serieus en bedenk wat er ontbreekt in je leven en wat je er aan kunt doen.
Zorg goed voor jezelf, blijf leuke dingen doen, blijf voor jezelf koken ook al ben je alleen en blijf de dingen doen die je altijd deed.
Blijf in contact met andere mensen, ook al is het een praatje met je buren over het weer of over de tuin. Heb geen hoge verwachtingen dat een ander iets aan jouw eenzaamheid zal moeten doen. Geef je eigen leven zin, door muziek, vrijwilligerswerk of een club.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here