Een vijver klein of groot, strakke lijnen of juist ronde vormen. Met een vijver creëer je een plekje van rust in de tuin. Zo kun je met een kleine waterval of een fontein water in beweging brengen en zo al zittend in de tuin met kabbelend water op de achtergrond heerlijk tot rust komen.
Locatie
Een vijver kun je in principe overal aanleggen. Maar toch zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. Een vijver in de volle zon is geen goede optie omdat het water dan erg warm kan worden en zo het leven in de vijver kan beïnvloeden. De beste plek is toch half zon half schaduw zodat beplanting die zon nodig hebben zoals waterlelies kan bloeien.
Grond
Afhankelijk van de grote van de vijver komt er bij het graven van het gat een behoorlijke hoeveelheid grond vrij. Die grond kun je natuurlijk afvoeren maar je kunt het ook op een andere manier gebruiken. Zo kun je hoogte verschillen maken om een speels effect in de tuin te creëren, of om een beekje van iets hoger niveau naar de vijver te laten lopen.
Graven
Je kunt de vijver machinaal uitgraven zoals met een minikraan die je overal kunt huren of je graaft hem gewoon uit op de ouderwetse manier met de schop!!. Schets eerst een vorm op papier en zet die vorm dan over in de tuin door simpelweg met je been slepend over de grond het figuur te kopiëren. Zet de schop een beetje schuin op die lijn en begin dan te graven. Graaf niet recht naar beneden want dat maakt de wanden instabiel. Graaf eerst de hele vorm een schop diepte uit, zo begin je met niveaus maken.
Niveaus
Niveaus zijn belangrijk om op verschillende diepten verschillende soorten planten neer te zetten.
De breedte van een niveau kan verschillen maar gemiddeld is het 20 tot 30 cm breed. Trek weer een lijn en dan begin je weer met graven!! Zo kun je verschillende niveaus maken tot je een goede meter diep bent. In een meter water kunnen de vissen in de winter overleven omdat het water in Nederland niet tot zo diep bevriest.
Folie
Nu is het belangrijk om folie in de vijver te leggen voor dat het begint met regenen dus zoek een paar droge dagen uit om je vijver te graven anders zakken je wanden en je niveaus in.
De afmetingen van de folie is erg belangrijk omdat het niet de oppervlakte van de vijver is maar ook de diepte.
De simpelste manier van het opmeten is om een flexibel meetlint in de lengte en breedte DOOR de vijver te leggen. Let op dat je het meetlint goed over de niveaus legt en in alle hoeken drukt. Laat het meetlint ook goed over de bovenste rand steken zodat de folie mooi oversteekt. Gebruik het liefst een rubberfolie van minimaal 1mm dik.
Rubberfolie kan praktisch niet lek raken. Bij het plaatsen de folie helemaal uitvouwen en over de vijver leggen dan naar beneden laten zakken.
Als de folie in het gat ligt kan er worden begonnen met het vullen van de vijver. Naarmate het waterniveau stijg kun je de folie een beetje begeleiden zodat eventuele vouwen zoveel mogelijk uit het zicht worden ontnomen.
Als de vijver 3 kwart gevuld is kan er met de bovenste rand worden begonnen. Leg een drainagebuis rondom het de lijn waarmee je bent begonnen met graven en vouw de folie eroverheen en vul de ruimte die daar ontstaat met grond en weg is je folie! Nu kun je de vijver indelen met een eventueel een filter of fontein. Ook beplanting en natuurlijk vissen niet vergeten! De rand van de vijver kun je aanplanten met bodembedekkers.
Dit is in grote lijnen hoe je een vijver aanlegt.