Een ontstoken oog

0
1876
blog placeholder

Wat is het ?
De oogontsteking wordt, naast de wat dure term conjunctivitis, ook wel bindvliesontsteking genoemd. Deze benaming maakt duidelijk wat de ontsteking precies inhoudt. Bij een oogontsteking is het bindvlies dat buiten het oogwit en aan de binnenkant van de oogleden zit, ontstoken. De ontsteking is te zien doordat het oogwit rood kleurt, door de vele bloedadertjes. Vaak gaat de ontsteking naast een rode oog gepaard met het produceren van pus/etter (wit/geel slijm). Dit is vooral te zien in de ochtend, nadat men wakker is geworden, wanneer de oogleden aan elkaar geplakt zijn. Een ontstoken oog kan ook het gevoel geven dat er iets in het oog is, of het gevoel dat het jeukt of brandt.

Hoe kom ik eraan?
Je kunt een ontstoken oog krijgen als een allergische reactie op een bepaalde stof (vergelijk hooikoort of make-up), maar ook een virus of een bacterie kan de oorzaak zijn. Het niet goed schoonmaken van lezen kan met zich meebrengen dat de oog reageert op de vieze lenzen door ontstoken te raken. Een andere mogelijkheid is dat je in aanraking komt met iemand die een ontstoken oog heeft.

Hoe kom ik er vanaf?
Wanneer je te maken krijgt met een ontsteking, dan dien je goede zorg in acht te nemen. Het is mogelijk dat je een ander persoon met de ontsteking besmet. Ook is het mogelijk dat wanneer één oog ontstoken is, dat jij je andere oog – doordat je hand van het ontstoken oog naar het andere gezonde oog gaat – ontsteekt. Goede hygiene is niet alleen handen wassen, maar ook alle aanrakingen met het ontstoken oog vervangen. Deze zijn onder meer de kussensloop en de handdoek. De ontsteking dient na een paar dagen vanzelf te verminderen en uiteindelijk over te gaan. Wees niet bang om een arts te raadplegen, want het kan zijn dat er sprake is van een ernstigere aandoening dan bindvliesontsteking. Geef daarnaast je ogen rust, door goed te slapen. Een ontstoken oog dient verzorgd te worden, vooral in de ochtend wanneer men afgescheiden pus/etter heeft. Maak gebruik van een schone doek of tissue (of een wattenstaafje) en lauw water dat eerste gekookt is (niet direct kraanwater). Maak de tissue of het doek nat en haal voorzichtig de pus weg: niet trekken of wrijven! Het makkelijkst is dit te doen door in de spiegel te kijken en de wimpers (waar de pus terecht is gekomen) schoon te maken. Overdag kan men, voor “verkoeling”, een warm doekje nemen en tegen het oog zachtjes aandrukken, soort deppen. Wanneer de ooglid wat opgezwollen uitziet, dan wijst dit er vaak op dat men te hard gedrukt of gewreven heeft.  
Het bovenstaande betekent dat men geen make-up dient te dragen en ook geen (contact) lenzen.

Geneesmiddelen?
U kunt bij de huisarts om een middel, anti-biotica, vragen. De volgende middelen zijn bedoeld om het ontstoken oog te verbeteren.       

Aciclovir oogzalf

Acular

Chlooramfenicol in het oog

Ciloxan oogdruppels

Ciprofloxacine in het oog

Dexagenta-POS oogdruppels

Dexamytrex

Dicloabak

Erytromycine oogzalf FNA

Fucithalmic

Fusidinezuur ooggel

Gentamicine oogdruppels

Hydrocortison, oxytetracycline en polymyxine B in het oog

Indocollyre

Ketorolac in het oog

Maxitrol

Minims Chlooramfenicol

Minims Gentamicine oogdruppels

Minims Prednisolondinatriumfosfaat

Naclof

Ofloxacine in het oog

Polytrim

Pred Forte

Prednisolon in het oog

Prednisolon oogdruppels FNA

Sofradex oogdruppels

Terra-Cortril met Polymyxine B oogzalf

Tetracycline in het oog

Tetracycline oogdruppels FNA

Tetracycline oogzalf FNA

Tobradex

Tobramycine in het oog

Tobrex

Trafloxal

Trimethoprim met polymyxine B in het oog

Ultracortenol

Zinksulfaat in het oog

Zovirax oogzalf

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here