Echtscheiding en kinderen

0
1222
blog placeholder

Echtscheiding treft een kind op een manier die ouders vaak niet beseffen. Allereerst worden kinderen geconfronteerd met het verlies van de enige levensstijl die ze kennen. Er komt een nieuwe manier van leven; ze zijn alleen met mama, die misschien sneller gestresst zal zijn, ze zien hun vader niet meer elke dag. Hij woont ergens anders en ze gaan twee keer per maand een weekend bij hem logeren. Ook kan het zijn dat er veel minder geld is om het gezin draaiende te houden. Dat zijn allemaal feiten die niet te veranderen zijn, maar het zijn wel moeilijke dingen waar een kind sneller aan zal wennen als hij gesteund wordt met onvoorwaardelijke liefde. Het zal hen helpen de scheiding te verwerken en er aan te wennen.

Per kind verschillend

Omdat elk kind weer anders reageert op een scheiding, vraagt dit veel van de opvoedende ouder. Dit kan vooral opvallen als de zaken met de ex niet goed lopen of dat er niet aan afspraken gehouden wordt. Als het allemaal moeizaam verloopt doet dat een aanslag op je zelfvertrouwen. Het is belangrijk niet alle tegenslagen persoonlijk op te vatten. Praat eens met andere moeders die gescheiden zijn en hoe zij dat doen. Niet om je beklag te doen, maar om vooral te horen hoe je bij de kinderen zo min mogelijk stress veroorzaakt.
De kinderen alleen opvoeden is moeilijk en het zorgt er voor, dat je nieuwe regels en afspraken met de kinderen, hoe gaat het met je werk en de oppas, die je misschien nodig hebt. Behalve je eigen emoties zul je vooral bezig moeten zijn met het welzijn van de kinderen.

Voorbereidingen bij scheiding

Tijdens de scheiding is het goed om alles te eens te bekijken, zodat je het trauma wat de kinderen kunnen oplopen te minimaliseren. Je kunt de volgende vragen te stellen: Bij wie gaan de kinderen wonen? Kinderen vanaf 12 jaar worden door de rechter gehoord. Hoe vaak en hoelang gaan ze naar hun vader? Hoe gaan we het halen en brengen regelen? Hoeveel alimentatie krijg je? En wat gaat er gebeuren als hij de alimentatie niet betaalt?

Maar hoe goed je alles ook voorbereidt, het belangrijkste is toch hoe verwerken de kinderen de scheiding en alles wat er volgt? Hoe kun je je kinderen helpen om deze nieuwe manier van leven te aanvaarden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here