Dyscalculie

0
1194
blog placeholder

Niet iedereen kent het, Dyscalculie dus even een korte inleiding over wat het inhoud:
Dys is grieks en betekend “slecht” en calculie is grieks wat betekend “rekenen” ofterwijl het is een rekenstoornis. Het is niet erg bekend. Wat echter wel bekend is is dyslectie wat een lees stoornis is. Als je Dyscalculie hebt, heb je erg veel moeite met rekenen, ruimtelijk inzicht,moeite met klokkijken, slechter geheugen en spellingsproblemen. Ookwel gezegd erg vervelend!

Wat zo jammer is aan deze tekortkoming is, is dat er nog niet zo veel onderzoek naar gedaan is, en er dus niet zo veel over bekend is. Ik zelf heb het zelf ook en ik kan je vertellen het is erg vervelend. Op de basisschool had ik al erg veel moeite met rekenen, ik had er gewoon het inzicht niet voor, ik zou een voorbeeld geven:

Een winkel biedt washandjes aan met 20 procent korting. De prijs per washandje is normaal 2 euro. Jan komt thuis en zegt dat hij washandjes heeft gekocht en er door de kortingsactie twee gratis heeft gekregen. Hoeveel washandjes heeft Jan moeten kopen?

 

A. 4

B. 5

C. 8

D. 10
je zult nu denken”dit kan iedereen dit is lagere school niveau

Iemand met dyscalculie ziet diet verhaal niet zo simpel in. je hebt namelijk geen ruimtelijk inzicht en kunt dus ten eerste al geen 3 getallen onthouden. was dus ook vervelend is dat je van al die getallen moet onthouden waar ze voor staan en waar je ze voor moet gebruiken. Het lijkt namelijk makkelijker als je weet hoe je procenten moet gebruiken.Tuurlijk helpt het. Maar zonder het inzicht moet je eerst goed kunnen kijken en onthouden welke getallen je moet gebruiken, en hoe je die moet verwerken.

Mensen met dyscalculie kunnen ook niet goed getallen onhouden en persoonlijk als ik 23 moet op schrijven. schrijf ik altijd eerst de 3 en dan de 2 wat me helpt geen erg vernederende fouten te maken, want ja mensen gaan je echt uitlachen als aan je word gevraagd om 23 op te schrijven en je schrijft 32 of je moet eerst nadenken.

Wat me brengt op het volgende punt. Schaamte gevoelens. Omdat er dus nog niet zoveel bekend is over dyscalculie, word het dus ook minder snel herkend. Mensen denken al snel dat je “gewoon niet hard genoeg studeert” of “niet goed je best doet” wat dus heel vaak niet het geval is.Ikzelf heb jaren op de middelbare school aangehoort dat ik “niet genoeg mijn best deed bij een toets” ik werd vierkant uitgelachen als ik niet wist wat 189+345 was. 1 week voor mijn eindexamen kwam ik pas in aanmerking om een dyscalculie test te laten doen, wat ik natuurlijk ook deed. Helaas dacht de vrouw die de test afnam, dat ik mij aanstelde en lachte me uit. Toen ik echter zoveel toetsen had gemaakt dat ik er moe en gefrusteerd van werd, merkte ze dus dat ik me niet “aanstelde” en ze vroeg zich af hoe ik 4 jaar middelbare school had gehaalt. Ik zou helaas alleen niet meer in aanmerking komen om extra tijd te krijgen tijdens mijn wiskunde toets. Toen vond ik het tijd dat ik naar mijn afdelings hoofd stapte en heb hem mijn verhaal uitgelegd. Uit eindelijk heb ik 2,5 uur bij de wiskunde toets gezeten en er een 5,5 gehaalt waar ik erg trots op ben!

Wat dus erg belangrijk is, is dat je je niet zo snel uit het veld moet laten slaan. Ik studeer nu verpleegkundige. Waar ook werd gezegd dat ik moest stoppen met de opleiding omdat ik niet kan rekenen (ik zit op het niveau van iemand van groep 5 met rekenen!) maar daar heb ik mij echter niets van aangetrokken en nu zijn ze erg tevreden over mij. Dus mijn boodschap: laat je niet uit het veld slaan door dyscalculie en heb respect.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here