Decoratief snijden van groenten

0
2137
blog placeholder

Groenten en fruit kunnen in verschillende vormen worden gesneden zoals bijv. in julienne, brunoise, chinoise enz. Daarna kunnen ze worden verwerkt als garnituur in soepen, salades of hoofdgerechten. De groenten kunnen ook als decoratie worden gebruikt.

Het snijden van groenten

 

Dunne repen

Met een dunschiller of kaasschaaf kunnen dunne repen van bijv. komkommer, asperges, schorseneren en rettich worden gesneden. Snijd de groenten van boven naar beneden in repen en gebruik ze ter decoratie door ze bijv. opgerold op een bord of schaal te leggen.

Brunoise

Brunoise zijn blokjes van 5 bij 5 of 10 bij 10mm. Snijd de groente in reepjes die even dik zijn en daarna in blokjes. Brunoise gesneden groente hoeft vanwege de kleine afmeting niet gekookt te worden voor het serveren. Ze geven het gerecht een zekere mate van knapperigheid. Brunoise wordt gebruikt als soepgarnituur of in een salade. Laat de blokjes dan één minuut blancheren en gebruik ze als ze zijn afgekoeld. Deze manier van snijden wordt vooral toegepast bij knolgewassen. Groenten die goed brunoise kunnen worden gesneden zijn: wortel, aardappel, paprika, appel en knolselderij.

Julienne

Julienne zijn heel dunne reepjes van bijv. wortels. Snijd de groente in dunne plakjes, leg een paar plakjes op elkaar en snijd hier heel dunne reepjes van. De reepjes zijn meestal 1 mm dik en 4 a 5 cm lang. Bij heel fijn gesneden julienne wordt de smaakstructuur zachter. Het wordt gebruikt als garnituur in soepen, salades of bij het hoofdgerecht. Groenten die in julienne gesneden kunnen worden zijn: prei, wortel, knolselderij, paprika en aardappel.

Bolletjes

Uit zachte of halfharde groenten kunnen met een bolletjessteker bolletjes uit worden gestoken. Courgette, komkommer, gekookte biet en gekookte wortel zijn geschikte groenten.

Chiffonade gesneden

Dit zijn heel fijn gesneden blaadjes. Rol de blaadjes op en houd ze goed vast. Snijd ze vervolgens in heel dunne reepjes. Maak deze reepjes met de vingers van elkaar los. Kruidenblaadjes kunnen heel goed op deze manier worden gesneden.

Mirepoix

De groenten worden in een willekeurige vorm gesneden waarbij de afmetingen er niet toe doen.

Dunne plakken

Snijd de groente met een scherp mes in heel dunne plakken van boven naar beneden. Dit kan bij bijv. venkelknol.

Chinoise

Chinoise is in ruitjes gesneden groenten. Blancheer ze kort voordat ze worden verwerkt als soepgarnituur of in een salade. In een warm gerecht hoeven ze niet te worden geblancheerd. Groenten die in chinoise worden gesneden zijn bijv. prei, wortel en knolselderij.

Gebruik bij het snijden van groenten altijd een scherp mes. Een mes met een gladde snijkant wordt gebruikt voor het snijden van harde of zachte materialen. Het kan ook worden gebruikt om mee te schillen. Snijd met dit mes bijv. groenten, vlees en fruit. Een mes kan beschadigen in de vaatwasser doordat ander bestek er tegen aan slaat tijdens het wasproces of het mes beschadigt de vaatwasser. Etensresten kunnen op het mes inwerken waardoor roestvorming kan ontstaan. Een mes gaat langer mee door het na gebruik af te wassen met warm water en afwasmiddel, daarna direct afdrogen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here