De wonderen van Lourdes

0
1388
blog placeholder

De naam Lourdes klinkt een ieder bekend in de oren. Waar ligt deze stad? En waarom is deze naam zo bekend?

Lourdes is een stadje in Zuid-Frankrijk, niet ver van Spanje. Het is omgeven door de prachtige bergen van de Pyreneën. Lourdes is een stad met thermale bronnen. Mensen met een chronische ziekte zoals reuma, kunnen hier een behandeling volgen die gebaseerd is op de genezende eigenschappen van water. De thermale baden zijn een reden waarom Lourdes zoveel bezoekers trekt.

Maar niet de enige. Lourdes is de plaats waar lang geleden een vrouw van eenvoudige komaf een visoen kreeg van de heilige maagd Maria. Iedereen lachte erom, niemand geloofde er wat van. Maar Bernadette hield vol, zij was zo onder de indruk geraakt dat ze verder nergens meer belangstelling voor had. Op den duur en nadat er wonderbaarlijke genezingen waren geschied, moest men Bernadette wel geloven. Vanaf dat moment was Bernadette niet langer een arme vrouw van lage komaf, die vanwege haar fabeltjes werd uitgelachen, maar een heilige die in contact stond met de maagd Maria en wier bemiddeling kon helpen chronisch zieken te genezen. Vanaf dat moment werd Lourdes steeds belangrijker als internationaal bedevaartsoord.

Dit verhaal is de basis voor de enorme stroom aan bezoekers die Lourdes elk jaar te verwerken krijgt. De bezoekers gaan naar de grot waar de maagd Maria aan Bernadette verscheen en bezoeken ook andere beroemde plaatsen, zoals haar geboortehuis. U begrijpt dat net als in Bethlehem, de heilige plaatsen niet meer lijken op wat ze eens waren. De eenvoud is grotendeels vervangen door commerciële bedoelingen.

Toch blijft Lourdes zoveel bezoekers trekken dat het aantal hotels er groter is dan het aantal woningen. De reden hiervoor is dat wij allemaal zo graag in wonderen willen blijven geloven. Zijn er dan niet genoeg wonderen op deze aarde? Kijk alleen maar naar de prachtige omgeving van Lourdes, waar u zonder te betalen van kunt genieten. U hoeft ook niet in de rij te staan. Wat dacht u van een mooie zonsopgang? Is dat geen wonder?

Dat zieke mensen graag beter willen worden is geen wonder. Sommigen weten nog vele jaren te zullen lijden aan een vervelende kwaal en geen uitzicht te hebben op verbetering. Dan wil men zich graag vastklampen aan een strohalm. Sommigen zullen écht baat hebben bij de behandeling met geneeskrachtig water. Voor een tijdelijke of blijvende verbetering is het van belang dat zieken blijven geloven in de mogelijkheid van beterschap. En voor wie niet verbetert is er nog altijd de troost van zijn geloof. Die mensen kunnen een voorbeeld nemen aan een vrouw als Bernadette.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here