De muziekgroep Enya

0
2215
blog placeholder

Zangeres Enya werd in 1961in het Ierse plaatsje Gweedore geboren als Eithne Patricia Ní Bhraonáin, waarvan je de eerste voornaam en de achternaam uitspreekt als Enya Brennan. De groep Enya bestaat, naast zangeres Enya, uit tekstschrijfster Roma Ryan en producent Nicky Ryan.

De loopbaan van de zangeres en de groep Enya

Zangeres Enya komt uit een muzikale familie. Vader Leo Brennan was een van de oprichters van de Ierse band “The Slieve Foy Band” en Enya’s moeder was pianiste en muziekdocente. Enya zelf werd in 1980 lid van de bekende groep Clannad, die is opgericht door haar ooms, haar zus Máire en haar broers Pól en Ciarán. Zij speelde mee op een aantal Clannad-albums, maar vertrok een paar jaar later omdat Clannad een andere richting insloeg, die overigens resulteerde in het succes van “Theme from Harry’s Game”. Clannad’s producer Nicky Ryan ging met Enya mee, en ze richtten in een Iers kasteel de opnamestudio Aigle op, Frans voor adelaar. Enya nam twee instrumentale nummers op, “An Ghaoth Ón Ghrian” en “Miss Clare Remembers” en schreef de muziek voor de soundtrack van de film “The Frog Prince”. Later, het was inmiddels 1986, schreef ze de muziek voor “The Celts”, een BBC programma. Vervolgens kwam deze muziek uit op het eerste album “Enya”, maar dit werd helaas geen groot succes. De tweede CD “Watermark”, en vooral de single “Orinoco Flow”, werd echter wel een enorme doorbraak, ook internationaal. Van het album gingen maar liefst acht miljoen exemplaren over de toonbank. In 1991 verscheen “Shepherd Moons”, eveneens een groot succes met tien miljoen exemplaren en een Grammy Award. Een jaar daarna kwam “The Celts”uit, een bewerkte versie van het debuut-album “Enya”, waar toch bijna acht miljoen exemplaren van werden verkocht. In 1995 volgde “The Memory of Trees”, dat de groep weer een Grammy Award opleverde. Twee jaar later verscheen “Paint the Sky With Stars: The Best of Enya”, een verzamelaar met twee nieuwe nummers. “A Day Without Rain” is weer een echte nieuwe CD, tot nu toe Enya’s meest succesvolle album, dat wederom een Grammy Award opleverde. Daarnaast zorgde de groep in 2002 voor twee feeërieke nummers van de soundtrack voor de film “The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring”.

Mocht je in de loop der jaren een van de weinige personen zijn geweest die nog nooit een CD van Enya hebben gekocht, dan is dat misschien niet eens zo’n heel slechte zet geweest. In 2002 kwam “Only Time – The Collection” uit, een gelimiteerde uitgave van vier CD’s met 50 nummers, een video en wat extra’s. De CD “Amarantine” uit 2005 met twaalf nieuwe songs, waarvan drie in de taal Loxian, leverden alweer een Grammy Award op. Van deze CD verschenen twee speciale versies, een Kerst-editie en een collectors item met een boek van Roma erbij. De nieuwste toevoeging aan deze reeks successen, het album ”And Winter Came” komt uit in november 2008 uit.

De betekenis van Enya’s muziek

Hoewel de muziek van Enya vaak wordt ingedeeld in de categorie New Age, bijvoorbeeld bij de Grammy Awards, willen zij zichzelf geen ander etiketje opplakken dan “Enya”. De groep, noch de zangeres, zoekt zelden de publiciteit, wat voor de nieuwe generatie zangeressen vaak juist een hoofdtaak lijkt te zijn. Als Enya’s albums achter elkaar zou horen, zou je niet eens merken wat oud of nieuw werk is. Er zit praktisch geen verandering of, zo je wilt, progressie in. Toch wordt de decennia lange, constante stroom van dromerige muziek door veel mensen gewaardeerd, al is het maar om op zondagochtend met een uitgebreid ontbijt relaxed op gang te komen. Om niet helemaal voorspelbaar en saai te worden, zingt Enya in een groot aantal verschillende talen. Het merendeel van de nummers zijn in Engels en het Iers-Gaelisch maar daarnaast heeft zij ook gezongen in het Welsh, Frans, Latijn, Spaans, Japans, de elventalen Sindarin en Quenya en de nieuwe, door Roma ontwikkelde taal Loxian.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here