De eilanden van de eeuwige lente

0
955
blog placeholder

Kunt U er in het najaar of de winter even tussenuit, denk dan aan de Canarische eilanden.

Klimaat van de Canarische eilanden

De Canarische eilanden zijn een Spaanse deelstaat en bestaan uit zeven eilanden, te weten Gran Canaria, Tenerife, La Palma, La Gomera, El Hierro, Fuerteventura en Lanzarote. Deze eilanden hebben samen een totaal oppervlak van 7.447 km2. Ze horen bij het koninkrijk Spanje, maar zijn geografisch daarvan verwijderd. De eilandengroep heeft een eigen klimaat dat kan worden omschreven als “eeuwige lente”.

Waar het in het binnenland en vooral in Zuid-Spanje in de zomer kokend heet kan worden, blijft de temperatuur in de Canarische Eilanden vrijwel altijd aangenaam. Hetzelfde geldt voor de temperatuur ´s winters. Vaak kunt U ook dan gewoon naar het strand. De zee is helder, verontreiniging is er weinig. De Canarische eilanden zijn het hele jaar door een favoriete vakantiebestemming, in alle jaargetijden.

Vulkanen op de Canarische eilanden

Behalve strandplezier bieden de eilanden ook wandelplezier, vanwege hun bijzondere en onbedorven landschap. De Canarische eilanden zijn vulkanisch, er zijn ook werkelijk vulkanen te bewonderen die nog actief zijn. De vulkaan op El Hierro zorgde onlangs nog voor veel ophef door een aantal uitbarstingen. De vulkaan Tenegía op La Palma zorgde voor een laatste uitbarsting in het jaar 1971. Het landschap getuigt er nog van. Op La Palma is een indrukwekkende route, waarbij U loopt over een bergkam, Cumbre Viejo genoemd, die gevormd wordt door de toppen van vulkanen. Als U de klim heeft volbracht en bovenop staat, voert de tocht U langs meerdere indrukwekkende kraters. De mooiste vulkaan blijft voor mij toch de vulkaan op Tenerife: de Teide. Dit is de derde hoogste vulkaan ter wereld, 3.718 meter hoog.

Nationale Parken op La Palma, Tenerife, La Gomera en Lanzarote

U kunt de eilanden verkennen per auto, per fiets of te voet, waarbij u vrijwel altijd zicht op de zee blijft houden. Bent U een enthousiast wandelaar, dan kunt U de wandeltochten in de nationale parken niet overslaan. Ook als U niet wandelt, ga dan toch een kijkje nemen. De Canarische nationale parken zijn uniek vanwege de bijzondere natuur en de geweldig mooie uitzichten. De parken zijn eigenlijk het groene en ontoegankelijke hart van de steile eilanden, dat wordt gevormd door ruige en onbedorven natuur op de flanken van de vulkanen. Twee van de vier parken staan bovendien op de lijst van het werelderfgoed van de Unesco (zie *). Het zijn zeer bijzondere gebieden, die bewaard moeten blijven voor het nageslacht.

De vier nationale parken in de Canarische eilanden zijn:

Caldera de Taburiente in La Palma, circa 47 km2

Nationaal Park Garajonay in La Gomera, circa 4000 hectare*

Nationaal Park Timanfaya in Lanzarote, circa 51 km2

Nationaal Park van de Teide in Tenerife, 19.000 hectare*

Naar het wereldberoemde park van de Teide op Tenerife gaan, met reden, zeer veel excursies. Dit is het meeste bezochte natuurpark in Europa. Op de lijst van meest bezochte parken ter wereld staat het op de tweede plaats. Neemt U voor een bezoek ruim de tijd, U zult niet vaak zoiets moois kunnen zien! La Palma kent het beschermde natuurpark van de Caldera de Taburiente. De wandeltochten in La Palma zijn aan de pittige kant, U moet over een goede conditie beschikken om de steile hellingen op te komen. In La Gomera kunt U naar het nationale park Garajonay. Jammergenoeg is hiervan dit jaar zo´n 10% verbrand.

La Gomera en La Palma zijn echte wandeleilanden, terwijl de grotere eilanden Gran Canaria en Tenerife, zich ook richten op de toerist die houdt van strand en (nachtelijk) vertier. Cultureel hebben de grotere eilanden meer te bieden. De meer oostelijk gelegen eilanden Fuerteventura en Lanzarote zijn woestijnachtig en hebben minder vegetatie. Ook hier levert de zwarte lava unieke landschappen op.

Endemische soorten

De Canarische eilanden hebben een unieke flora en fauna. Er komen zeer zeldzame planten en dieren voor, waarvan sommige alleen op deze eilandengroep. Een voorbeeld van een zeldzame boom die bijna nergens meer voorkomt is de drakenbloedboom, die zo genoemd is vanwege de kleur van de hars. Deze bomen kunnen zeer oud worden. De oudste drago milenario op de Canarische eilanden is circa 700 jaar oud en bevindt zich op Tenerife. De boom is 16 meter hoog en heeft een omtrek van zes meter. Ook uniek is het zogenaamde laurisilva bos in het Anaga gebergte in Tenerife. De boomsoorten die hier deel van uitmaken kunnen alleen bestaan bij een hoge luchtvochtigheidsgraad en gematigde temperaturen. De Tajinaste is een zeer bijzondere plant die alleen op Tenerife en Gran Canaria gevonden wordt. Voor de natuurliefhebber is er zeer veel bekijks op de Canarische eilanden.

Na een leuk uitstapje kunt U uitgebreid en smakelijk uit eten gaan. Probeer eens de typische Canarische saus (mojo), waarbij U kunt kiezen uit een scherpere of mildere variant. U kunt ook Canarische wijnen proeven. De wijngaarden doen het uitstekend op de vruchtbare en zonnige hellingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here