Crocs

0
3696
blog placeholder

Crocs ?

Hoewel sommige mensen ze uitzonderlijk onelegant en kinderachtig vinden, zijn Crocs door de fabrikant niet aan te slepen. De felgekleurde, lichtgewicht klompen met gaten zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Als je ze eenmaal aan je voeten hebt gehad, dan weet je ook waarom. Crocs worden gemaakt van Croslite, een vorm van PCCR (Proprietary Closed Cell Resin). PCCR is een kunststof die geen plastic is, maar ook geen rubber. Het symbool van de krokodil, waarvan ook de naam Crocs is afgeleid, is bewust gekozen. Krokodillen zijn net als de schoenen sterk en robuust, gaan lang mee en zijn geschikt voor in het water en op het land. Bovendien lijken de eerste modellen Beach en Cayman van opzij op een krokodillensnuit.

De geschiedenis van Crocs

De geschiedenis van het bedrijf Crocs lijkt wel een klassiek ondernemerssprookje. Er waren eens drie vrienden, Scott Seamans, George Boedecker en Lyndon Hansen uit Boulder in Colorado, Verenigde Staten. Zij gingen vissen in het Caribisch gebied, waarbij een van hen een paar opvallende klompen van het Canadese merk “Foam Creations”droeg . Onder de indruk van de unieke eigenschappen van de klompen, besloten de drie vrienden om de Amerikaanse licentie te kopen. Zij veranderden de naam van de schoenen in Crocs en lanceerden hun product op de botenshow van Fort Lauderdale in 2002. Vooral via mond tot mond reclame werden Crocs bijzonder populair onder bootliefhebbers, en later onder verplegend personeel en tuiniers. In deze periode produceerde het bedrijfje van de drie vrienden vijftienhonderd paar schoenen, en hun omzet bedroeg vierentwintigduizend dollar. In eerste instantie waren de rubberachtige gekleurde schoenen bedoeld als een boot- en buitenschoenen, maar vrij snel werden zij een trendy mode-item met enthousiaste liefhebbers en -dragers onder alle lagen van de bevolking. Vijf jaar later was Crocs dan ook uitgegroeid tot een beursgenoteerd bedrijf met een omzet van 224 miljoen dollar en verkooppunten in meer dan tachtig landen. Daarnaast zijn Crocs over de gehele wereld via internet te bestellen. Europa werd overigens veroverd via dezelfde strategie als in de Verenigde Staten. Aanvankelijk richtte men zich op ziekenhuispersoneel en op de trendy scene van beroemdheden, waardoor gaandeweg bijna iedereen er mee wegliep. In april 2006 waren er vijfhonderd verkooppunten in de Benelux, en twee jaar later was dit aantal meer dan verdubbeld. Behalve verkooppunten in al bestaande sportzaken, opende Crocs ook een paar eigen, speciale Crocs-winkels in onder andere Maastricht en Den Haag. 

Wat is er zo bijzonder aan Crocs?

Het materiaal waarvan de Crocs worden gemaakt, Croslite, is anti-bacterieel. Het slipt niet waardoor de zool geen profiel nodig heeft, waar vervolgens ook geen vuil in blijft hangen. De meeste modellen Crocs hebben ventilatiegaatjes, waardoor je voeten koel blijven. Crocs zijn geschikt voor in het water en in het zand, hoewel door de ventilatiegaten wel zand en steentjes worden geschept. De binnenzool is voorzien van massagepuntjes, die zorgen voor een goede doorbloeding van je voetzool. Crocs zijn er in ontelbare kleuren. De meest verkochte kleuren in Nederland zijn neutraal zwart, bruin en marineblauw, maar ook fellere kleuren als rood, lichtblauw en fuchsia-roze doen het goed. Er zijn verschillende modellen, zoals de klassieke “Beach” en zijn slankere broertje “Cayman”. Daarnaast zijn er kaplaarzen, Crocs met een klittenband-sluiting of met veters en nog veel meer. Er is een tendens naar elegante Crocs zoals “Prima”, “Athens” en “Baja to Bali”. Het inmiddels al zeer ruime assortiment wordt nog steeds verder uitgebreid met nieuwe modellen.

Crocs wegen nog geen 200 gram, dus je voelt nauwelijks dat je schoenen aan je voeten hebt. Vooral mensen die de hele dag staan of lopen, zoals verplegend- en horecapersoneel, willen vaak geen andere schoenen meer dragen. Crocs zijn goed betaalbaar, rond de veertig euro. Dit lijkt veel als je ze vergelijkt met plastic slippers, maar Crocs zijn volwaardige schoenen, waarmee je goed kunt lopen en die je qua prijs ook daarmee moet vergelijken. De vele Chinese imitaties die in de handel zijn voor rond de tien euro zijn in geen enkel opzicht te vergelijken met het draagcomfort dat de echte Crocs bieden.

Crocs accessoires

Sinds Crocs niet alleen functioneel op boten en in ziekenhuizen worden gedragen, maar mode-items zijn geworden, worden zij vergezeld van hebbedingetjes. De belangrijkste aanvulling op je Crocs zijn Jibbitz. Dit zijn versierseltjes die je in de ventilatiegaten kunt klikken. Zij werden oorspronkelijk door een apart bedrijf gemaakt, dat een paar jaar terug door Crocs is opgekocht. Jibbitz zijn er in vele vormen, dieren, Disney-figuren, hartjes, palmbomen, hemellichamen, namaak edelstenen en nog veel meer. Ze zijn vooral populair bij kinderen, maar ook veel volwassen leuken er hun Crocs mee op. Als je veel op je knieën zit bij bijvoorbeeld het tuinieren, dan kun je je knieën beschermen met speciale kniebeschermers, eveneens gemaakt van Croslite. Dan is er nog speciale “Crocsbutter” waarmee je je Crocs kunt verwennen na al te veel zon en zee.

Crocs in de toekomst

Maar het bedrijf Crocs gaat door. Aangezien de schoenen sterk zijn en jaren meegaan hoef je niet om het jaar nieuwe te kopen, tenzij je verslingerd bent geraakt aan zoveel mogelijk verschillende kleuren te kopen. Het bedrijf moet het assortiment daarom voortdurend uitbreiden om de kassa door te laten rinkelen. Daarom is het niet gebleven bij de plompe, felgekleurde Crocs uit de beginjaren. Zo is er een dure damesschoenenlijn “YOU” geïntroduceerd, een lijn van gewone leren schoenen, die eigenlijk niets meer lijken op de “oer” Crocs. Ze zijn uitgevoerd in schapenvacht en leer en kosten tussen de 150 en 300 euro. Ook voor mannen komen er normale, leren schoenen aan. Momenteel is het bedrijf Crocs bezig om een kledinglijn te introduceren, die wordt gemaakt van hetzelfde materiaal als de schoenen, Croslite dat wordt gemengd met katoen. Als eerste zal een  kledinglijn voor mannen en kinderen in de Amerikaanse winkels liggen. Maar ook met de oude, vertrouwde Crocs zijn er nog talloze variatie-mogelijkheden. Er zijn collector´s items als de Disney- en Batman-Crocs en in de Verenigde Staten zijn al mogelijkheden voor studenten om Crocs te dragen met het logo van hun studentenvereniging. Kortom, Crocs blijven zeker niet beperkt tot de karakteristieke en comfortabele boot- en strandschoenen. We zullen in de toekomst nog veel gaan zien van dit innoverende bedrijf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here