Criminaliteit

0
1485
blog placeholder

Wanneer ben je strafbaar?

Wanneer je voordringt in een rij bij de kassa vinden mensen dat asociaal je houdt geen rekening met anderen, maar dit is niet strafbaar. 
Zodra je iemand uitscheld vanwege zijn huidskleur is dit discriminatie dat betekent dat je de wet regels overtreed, vanaf dat moment ben je wel strafbaar. er zitten grote verschillen in wat je doet.
Is het nou een overtreding of een misdrijf ? Bij een overtreding is het meestal het geval dat je een boete of een waarschuwing krijgt.
Bij een misdrijf kan het gaan om een inbraak, moord, vandalisme, handel in drugs, hiervoor word je vaak zwaarder gestraft.
Je houdt hier meestal een strafblad aan over dit kan moeilijk zijn voor later als je ergens wilt gaan solliciteren.

Wanneer ben je nou een crimineel?

Iemand die een keer zijn licht vergeet aan te doen is geen crimineel, maar iemand die in drugs handelt is wel een crimineel, want dit is een misdrijf.

internetcriminaliteit

Internetcriminaliteit is een nieuw soort criminaliteit waar we in de toekomst veel mee te maken krijgen.
Bijvoorbeeld op facebook, twitter, hyves, msn, ping, whatsapp noem maar op, er worden mensen bedreigd maar ook gestalkt, je hoort het steeds vaker in het nieuws. maar ook criminelen die spam e-mails versturen en mailen via de bank om inlog gegevens en pincodes dit is nep geef dus nooit u pincode of inloggegevens!!

Opgepakt, en dan?

Het ligt aan de leeftijd onder de 18 jaar kan je niet wettelijk vervolgd worden en word je vaak doorverwezen naar bureau halt. Daarvan krijg je meestal je straf bijvoorbeeld. vrijwilligerswerk, een werkstuk, of een taakstraf.
Als je ouder bent dan 18 jaar is het anders je moet je dan naar de rechter toe hij beslist wat je straf word.

De rechter beslist

Bij een misdrijf moet je meestal voor de rechter komen de belangrijkste personen zijn.
– verdachte
– officier van justitie
– de rechter
Voor de rechtszaak bekijkt de rechter het dossier van de verdachte bijvoorbeeld. naam, adres, geboortedatum
de officier van justitie leest op wat hij gedaan heeft en dat hij beschuldigd word.
De officier en de rechter gaan dan de verdachte vragen stellen over het misdrijf wat hij of zij heeft gepleegd, ook zijn er meestal getuige tijdens een rechtszaak die verteld wat hij of zij heeft gezien.
Als de advocaat de straf te hoog vind kan hij onderbouwen waarom hij dat vind dan word er uitspraak gedaan dat is het vonnis.

De straf

De straf kan bestaan uit een geld boete, gevangenisstraf of een taakstraf soms als iemand geestelijk niet in orde is kan er ook nog tbs bij komen dit kan soms wel twintig jaar duren het ligt eraan hoe snel iemand genezen is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here