Breng jezelf in vorm

0
1034
blog placeholder

Altijd aan jezelf werken

Maar strikt genomen moet het moment niet uitmaken, want je hebt maar één lichaam en daar moet je goed voor zijn. Dat je jezelf af en toe eens laat gaan is nog tot daaraan toe. Zolang je maar tijdig op de rem gaat staan en jezelf aanpakt om weer in vorm te komen.

Op de rem te gaan staan is overigens niet als een bezetene gaan lijnen. Immers, je lichaam heeft voedingsstoffen nodig en die haal je uit voeding. Je lichaam moet door kunnen draaien en lijnen wil zeggen dat je lichaam het signaal krijgt dat het op rantsoen moet. Zeker als je dit al vaker hebt gedaan, zal je lichaam het signaal oppakken als zijnde een moment dat je lichaam alles vast moet houden wat er binnenkomt.

Beter is het om met beleid je voedingspatroon aan te pakken en met net zoveel beleid rustig intensiever te gaan bewegen.

Eten

Begin bij je voedingspatroon en dat wil zeggen dat je terug moet naar normale porties, waarbij je als gemiddelde vrouw rond tot 2000 kilocalorieën komt en als gemiddelde man tot 2500 kilocalorieën komt. Wil je wat kilo’s kwijt dan kan je hier iets onder gaan zitten en denk hierbij aan een vermindering van 200 tot maximaal 300 kilocalorieën. Gemiddelde gelden voor gemiddelde bewegingspatronen, wijk je hier sterk vanaf dan moet je dit wel in proportie zien.

Extreem lijnen kan het jojoën tot gevolg hebben en dus is een vermindering die te overzien is, beter voor het lichaam. Bovendien krijg je niet meteen een hongergevoel en de kans op “snaaien” wordt zo aanzienlijk verminderd.

Bij goed voeding moeten we uitgaan van de voeding die je lichaam nodig heeft en geen vervangers daarvan. Je kunt bijvoorbeeld je brood wel vervangen door koekjes, maar behalve dat je dan wellicht op de juiste kilocalorieën uitkomt, krijgt je lichaam niet de benodigde voedingsstoffen. Voedingsstoffen die zeker tijdens een heftig proces (voor het lichaam) als afvallen van groot belang zijn. Let bij je voeding op slechte vetten (verzadigde vetten) en een overdaad aan kolhydraten. Koolhydraten zijn belangrijk voor je lichaam, maar er zit in zoveel producten koolhydraten, dat je op dagbasis al snel aan “te veel” zit.

Naast de juiste voeding en inhoud is het kauwen van belang. Kauw je voeding goed en rustig én geniet vooral van je eten. Neem er tijd voor en doe het er niet “bij”.

Bewegen

We weten allemaal dat bewegen belangrijk is en de norm van 30 minuten per dag is eigenlijk al weer achterhaald. Ga uit van 2x 30 minuten per dag en bekijk waar je deze beweging al meeneemt in je “normale” taken. De lift vermijden en de trap nemen als je naar een andere etage moet, is een belangrijke. Maar boodschappen op de fiets doen in plaats van de auto is natuurlijk ook prima. Even de hond uitlaten is in de praktijk zomaar 15 minuten wandelen, de tuin netjes maken is ook lekker bewegen  en ga zo maar door.

Opgeteld op minimaal 1 uur per dag komen is goed en wil je nog wat meer doen, is dat natuurlijk oké. Alleen geldt hiervoor wel dat je het rustig op moet bouwen om blessures te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk dat je iets gaat doen wat ook leuk is. Langer volhouden lukt meestal alleen als je iets leuk vindt. Maak hierbij ook de keuze om het bewust alleen te gaan doen of juist niet alleen. Waarbij soms een competitie-element nog een aardige rol kan vervullen voor degene die graag met meerdere mensen sport.

Het goed aanpakken kan in teamverband onder leiding van een trainer en als je het liever zelf doet, kijk dan of er voor je sport informatie te downloaden is of wellicht een app die beschikbaar is. Zomaar aan de slag gaan zonder een goed opwarming kan leiden tot vervelende blessures en het minder lol hebben (krijgen) in het bewegen.

Niet bewegen

Voor de een een ramp en voor de ander een uitkomst … rust en slaap! Ieder lichaam heeft rust nodig om weer sterk te worden. Je lichaam moet herstellen en daar hoort rust en een minimum van 7 tot 8 uur slaap bij. Waarbij het prima is, als je het met minder slaap afkunt. Dit alles neemt echter niet weg, dat het lichaam deze uren uiteindelijk wel nodig heeft. Sommige wetenschappers geven zelfs via onderzoek aan dat structureel te weinig slapen tot overgewicht kan leiden.

Daarnaast kennen we nog de powernap die tussen de bedrijven door nog wel eens voor een energieboost kan zorgen. Schroom niet dat wanneer je wat extra energie kunt gebruiken, een powernap de oplossing kan zijn. Het idee dat een “middagdutje” voor oude mensen is, is inmiddels al lang achterhaald.

Beleid

Met beleid aan jezelf werken is de basis om in vorm te komen én te blijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here