Alles over het BMI

0
998
blog placeholder

BMI in het kort!

BMI betekent dus Body Mass Index. Het is een berekening, waaraan jij af kunt lezen of je op de goede weg zit, qua gewicht. Je kunt puur uit nieuwsgierigheid je BMI meten, maar veel mensen berekenen het BMI ook regelmatig als ze niet zo tevreden zijn over hun gewicht. Ze proberen aan te komen, of juist af te vallen. Het BMI kan dan een richtlijn zijn; “wanneer ik dat BMI heb, ben ik genoeg afgevallen/aangekomen”. Bij BMI is gekeken naar gezondheid; Welk gewicht is gezond voor jou en wanneer ben je ongezond.
Als ideaal voor vrouwen wordt een BMI rond de 22 genoemd, als ideaal BMI voor mannen wordt vaak 23 aangehouden. Helaas wordt het BMI ook regelmatig gebruikt door mensen met eetziekten als Boulimia of Anorexia. Zij proberen dan vaak zo laag mogelijk uit te komen op de BMI-schaal. Dit is niet alleen erg onverstandig, maar ook nog eens levensgevaarlijk.

De berekening

In principe gaat het BMI berekenen door middel van een heel simpel sommetje. Je deelt je lichaamsgewicht in kilo’s door je lengte in meters, vervolgens deel je deze uitkomst nog eens door je lengte. De uitkomst hiervan is je BMI. Dus:

Gewicht in kilo’s / lengte in meters = ……. / lengte in meters = BMI

Bijvoorbeeld; iemand is één meter 68 lang en weegt 60 kilo:

60 / 1,68 =  35,71 (afgerond) / 1,68 = 21,26 (afgerond)

En dan?

Nou zitten we met een mooi getal, maar wat is de volgende stap? Dat is eigenlijk heel simpel:

* Zit je onder de 18,5 als uitkomst van de formule, dan heb je ondergewicht. Je loopt kans op gezondheidsproblemen en hebt geen gezond gewicht.

* Zit je tussen de 18,5 en 24,9, dan heb je wat wij noemen ‘een normaal gewicht’. Je bent ‘gemiddeld’ en hoeft in principe niets te veranderen qua kilo’s, als je op dit gewicht blijft.

* Zit je tussen de 25 en de 29,9 dan heb je overgewicht. Je weegt wat teveel en kunt het beste wat op je gewicht letten, omdat je nu meer kans loopt op bijvoorbeeld suikerziekte. Zorg in ieder geval dat je niet dikker wordt.

* Zit de uitkomst van de formule boven de 30, dan is het van belang dat je wat kilo’s kwijt raakt. Je loopt nu echt gezondheidsrisico en loopt kans op bijvoorbeeld suikerziekte en hart- en vaat-ziekten. Ook kun je een verhoogd cholesterol hebben.

Kortom, de persoon uit het voorbeeld heeft een goed gewicht. Deze persoon hoeft voorlopig niet af te vallen of aan te komen.

Voor wie het BMI?

Het BMI is een berekening die gebruikt kan worden voor mensen tot 70 jaar. Daarboven gelden andere maatstaven. Ook is de BMI-berekening niet geschikt voor kinderen en pubers, tot 18 jaar. Bij mensen van sommige bevolkingsgroepen is deze berekening niet toepasbaar. Zij hebben een andere lichaamsbouw en voor hen gelden andere waarden.

Mitsen en maren

Maar zoals de meeste berekeningen, is ook het BMI niet 100% waterdicht. Het BMI geeft je welliswaar een redelijke indicatie van een gezond gewicht, maar echt je gezondheid meet het natuurlijk niet.

Zo kun je prima op gewicht zijn, maar nog altijd een te hoog cholesterol-gehalte hebben door bijvoorbeeld te veel zout eten. Je loopt dan nog steeds meer risico op gezondheidsproblemen. Veel of weinig wegen zegt dus echt niet alles. Of je gezond eet, leeft en beweegt meet het BMI niet, terwijl dit minstens zo belangrijk is als je gewicht. Sommige mensen leven ontzettend ongezond (veel vet eten, weinig groenten en fruit en weinig beweging bijvoorbeeld), maar komen gewoon niet zo veel aan, of vallen niet snel ongezond veel af.

Daarnaast zijn spieren zwaar. Iemand met veel spieren kan een ongezond hoog BMI hebben, terwijl hij eigenlijk gezond is. Een ander kan dezelfde hoeveelheid hebben qua BMI, terwijl het grootste gedeelte van dit gewicht uit vet bestaat. Tegenwoordig hebben we wel weegschalen die ook het vetpercentage meten. Je kunt hierin je eigen profiel instellen, zodat het ding rekening houdt met meerdere factoren.

Tot slot heb je nog het verschil tussen mannen en vrouwen. Zij hebben een andere bouw en dus andere waarden. Vaak is er echter maar één tabel te vinden voor beiden. Men kan dan uitgaan van een ideaal BMI van 22 voor de vrouw en 23 voor de man. Het is echter van belang om altijd rekening te houden met persoonlijke kenmerken, wanneer je het BMI berekent. Iedereen is nou eenmaal anders gebouwd. Als er een groot over- of ondergewicht komt uit het BMI-getal, dan is het echter zeker van belang daar iets mee te doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here