Adolf Hitler, zijn jeugd

0
965
blog placeholder

Op 20 april 1889 werd Adolf Hitler in het kleine stadje Braunau in Oostenrijk geboren. In de buurt van de Duitse grens. Beide ouders van Hitler kwamen uit arme boerengezinnen. Zijn vader, Aloïs Hitler was een buitenechtelijke zoon van een huishoudster van een boer. Aloïs was een intelligente en ambitieuze man. Hij wilde wat bereiken in het leven en was uiteindelijk een hoge ambtenaar bij de douane.
De moeder van Adolf Hitler was de derde vrouw van Aloïs. Zij was dan ook 23 jaar jonger dan haar man, die al twee kinderen uit zijn vorige huwelijken meebracht. Aloïs en Klara kregen vijf kinderen, waarvan er drie jong stierven. Adolf en zijn zus Paula bleven in leven.
Als Adolf geboren wordt is zijn vader al 51 jaar oud. Ook als vader was hij ambitieus en wilde, dat zijn kinderen wat zouden bereiken in het leven. Hij was ook erg streng en kon heel woedend uitvallen als er niet gebeurde wat hij wilde. Zijn zoon uit het vorige huwelijk werd een grote teleurstelling voor zijn vader; hij werd betrapt op diefstal en belandde in de gevangenis.

De schooltijd van Adolf Hitler

Op de lagere school deed Hitler het erg goed en er lag een academische toekomst op het te  wachten. Hij was erg populair bij de andere leerlingen en werd al snel bekend om zijn leiderschap en redenaarskwaliteiten. Hij had een religieuze inslag en ook een grote belangstelling voor kunst. Voor zijn vader was dit een grote teleurstelling, hij had liever gezien, dat Hitler bij de politie of het leger zou gaan. Doordat Hitler toch liever kunstenaar wilde worden werd de verhouding tussen hem en zijn vader steeds slechter. In 1903 stierf de vader van Adolf Hitler en kwam er een einde aan het conflict, zonder dat het ooit uitgepraat was tussen hen. Hij was 13 jaar oud toen zijn vader stierf.
Het gezin verviel door zijn dood niet in armoede, want ze hadden een eigen huis en konden goed rondkomen van het royale ambtenarenpensioen. Op school deed hij het steeds slechter en toen hij 15 jaar was had hij zulke lage cijfers, dat hij een jaar over moest doen. Hij vond dit afschuwelijk en praatte net zolang met zijn moeder tot ze erin toestemde, dat hij de school mocht verlaten. Hij heeft dus geen diploma gehaald.

Hitler in Wenen

Toen hij 18 jaar werd kreeg hij de erfenis van zijn vader. Hij verhuisde naar Wenen en wilde gaan studeren op de kunstacademie. Hij had nu geld genoeg. Hij had een hoge dunk van zichzelf wat betreft zijn kunstzinnige talenten. Maar zijn plannen vielen in duigen toen de Weense Academie voor beeldende kunsten hem afwees. Omdat architectuur ook interessant voor hem was, wilde hij zich laten inschrijven op de Weense School voor architectuur, maar hier werd hij afgewezen, omdat hij geen einddiploma kon overleggen.
Hitler voelde zich buitengewoon vernederd door deze afwijzingen, maar kon het niet opbrengen dit aan zijn moeder te vertellen. Hij besloot in Wenen te blijven wonen en net te doen alsof hij studeerde.
Als hij 19 jaar is sterft zijn moeder een pijnlijke dood door borstkanker. Hitler hield veel van zijn moeder en heeft dit heel moeilijk gevonden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here