2e huis op de antillen

0
1257
blog placeholder

Waar de meeste mensen van dromen is een 2e woning bouwen in een tropische zetting. Het begint meestal als men op vakantie is geweest op een plek waar men zich thuis voelt, doordat alles daar op zijn plek valt. Het besluit wordt meestal in een opwelling gedaan.
Er wordt driftig op internet gesurfd. De volgende vakantie gaat men met de lokale makelaars op zoek naar een geschikte lokatie, dat kan een villa of een appartement zijn, of een kavel waarop men kan gaan bouwen. Maar laat je goed voorlichten. 

Op de televisie is genoeg informatie over hoe het wel en hoe het niet moet. Er zijn diverse bedrijven die er in gespecialiseerd zijn om de vakantiegangers iets lichter in de portemonnee te maken. 

Het lijkt op de televisie allemaal alsof het bijna vanzelf gaat en dat de meeste niet meer werken. Soms is de werkelijkheid heel anders.
Een huis bouwen op de Antillen bijvoorbeeld moet aan heel andere eisen voldoen, dan bouwen op de Veluwe. 

Maar de grondbeginselen zijn hetzelfde. Men moet eerst een stuk grond vinden te bouwen. Dan wordt bij de notaris nagegaan of er geen schulden op rusten. Dan begint het pas!
Je eerste gang is dan naar de architect waar je samen een huis gaat ontwerpen naar jou zin en zijn expertise. Neem wel een lokale of een lokaal bekende architect omdat je dan de meeste kans maakt dat de bouwvergunning goedgekeurd wordt.
Hij kent ook de valkuilen, bijvoorbeeld op Curaçao moet je huis 7,50 meter van de weg af staan en er moet 3 meter ruimte tussen de buren zijn. Het kan gebeuren dat je je huis uitgezet hebt en men van het DROV langs komt en het blijkt dat hij 50 centimeter te dicht op de weg staat.
Op dat moment moet je dus even de tanden op elkaar zetten en gewoon de lijnen verwijderen en opnieuw gaan uitzetten. Dit zal je niet in Nederland overkomen, omdat men hier andere normen hanteert. 

Dan moet je de beslissing nemen beerput of  septictank neemt. Dit doe je vanaf de tekening die je meegenomen hebt nadat je weer aan het werk bent gegaan om dit droomhuis waar te kunnen maken. Navragen bij mensen die een septictank hebben wat het voordeel daar van is. Dan nagaan wat de beste plek voor je septictank of beerput is. Want dat wordt als eerste uitgegraven. Anders dan in Nederland wordt er niet geheid op de Antillen.  De fundering moet dus goed zijn anders is het mogelijk dat je je huis ziet scheuren.

En dan begint het avontuur. Je volgt het via internet en krijgt via foto’s en video’s de voortgang van je huis te zien. Zorg dat je een betrouwbaar persoon hebt aangesteld die de bouw begeleidt.  Je bent zelf in Nederland aan het werk om daar verder te kunnen. Vergeet ook de invloed van de dollar niet. De Antilliaanse gulden is gekoppeld aan de dollar. Dus op het moment dat je begint kan het voorkomen dat je begroting niet helemaal klopt en dat je opnieuw moet gaan berekenen hoe je het gaat aanpakken. Het is een groot avontuur. 

Er zijn ook allerlei invloeden waarop je zelf niets aan kan doen. Zoals tropische storm Omar, kan het zomaar gebeuren dat je weer opnieuw moet beginnen met het leegpompen van je beerput e.d.
Het voordeel van niet daar te zijn is er een van een heel andere aard. Als er iets gebeurt waardoor men niet komt, dan heb je het hier in Nederland niet zo in de gaten, maar stel je woont daar en je wacht erop, dan kan je soms lang wachten. Dus geduld is een van de eerste vereisten voor zo’n project op afstand. Hopenlijk kan je dan de eerstvolgende vakantie doorbrengen in je droomhuis. Maar je moet niet gek opkijken dat jouw planning niet klopt en dat het allemaal langer gaat duren dan verwacht.

Geduld en begrip moet je kunnen opbrengen voor als men gaat bouwen in het buitenland. Er zijn vaak andere normen en waarden. Maar neem de moeite om de mensen te leren kennen waarmee je werkt. Dan kan het de moeite waard zijn een 2e huis in het buitenland.
Je kan het natuurlijk ook eerst een tijdje gaan verhuren voordat je er gaat wonen, zo verdien je in iedergeval  je vakantiehuis een stukje terug.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here