Het belonen van kinderen

0
1090
blog placeholder

Wat is het leuk als kinderen positief gedrag vertonen en wat genieten we hiervan. We zouden wel de hele dag een positief kind om ons heen willen hebben.
Om het nog leuker te maken voor kinderen om positief gedrag te vertonen is het belonings systeem. Dit kun je op verschillende manieren doen en ik zou je graag willen vertellen hoe wij het deden met onze dochter.

Ik noem maar als voorbeeld: zindelijk worden.
Als mijn dochter op het potje/wc had geplast dan kreeg ze een sticker. Bij drie stickers deden we een leuk spelletje<een speciaal spelletje>
Bij 5 stickers kreeg ze een lekker ijsje.<een bijzonder ijsje>
De stickers werden geplakt op een wc bril van karton en als die vol was kon mijn dochter voortaan zonder stickers of ijsjes op de wc want ze was een grote <trotse meid> geworden en kon het voortaan zelf.
Mijn dochter was blij dat ze beloont werd met iets wat ze leuk vond en ik was blij dat ze uiteindelijk zindelijk was geworden.

Zo’n stickermethode is een leuke manier om negatief gedrag om te zetten naar positief gedrag.
Wat wel heel belangrijk is is dat je veel complimenten geeft als het gelukt is er een soort feestje van maakt. Maar laat je kind ook duidelijk weten dat het helemaal niet erg is als het een keer niet lukt. Volgende keer beter zullen we maar zeggen.
Bij mijn dochter heeft het geholpen, ik hoop dat jullie als ouders hier ook iets aan kunnen hebben.

Nu is mijn dochter alweer 14 jaar en nog steeds is het soms een probleem als ik iets van haar verlang en zij het niet wil. Met een stickersysteem hoef ik nu niet meer aan te komen.
Nu los je een hoop problemen op door erover te praten en vooral ook te luisteren. Op die manier kun je meestal wel tot een compremie komen.

Ook pubers vinden het fijn om nog samen met hun ouder(s) leuke dingen te ondernemen.
Wat is leuk om samen met je puber te doen:
-naar de film.
-uit eten.
-shoppen.
-samen gamen.
Als je tijd met je puber doorbrengt zul je merken dat ze jou als ouder(s) ook een heel eind tegemoet komen.
Bijvoorbeeld het opruimen van hun kamer. Zo beloon je je puber om leuke dingen met ze te doen in ruil voor het opruimen van hun kamer.