Zo zoek je speciale koffie uit

0
313

Ben je een liefhebber van koffie? Dan is het goed om te weten dat er eindeloos veel mogelijkheden zijn. Alleen al de enorme hoeveelheid verschillende soorten koffiebonen die er zijn maakt dit aantrekkelijk. Het is fijn om te weten dat er ook heel veel speciale soorten koffie zijn. Dat is natuurlijk ook wel aantrekkelijk om ermee aan de slag te gaan. Dan is het wel ook van belang om te weten wat er mogelijk is op dit vlak.

De speciale soorten koffie

Koffie van de hoogste kwaliteit is natuurlijk de lekkerst soort. Het is ook goed om te weten dat dit wat meer kost, maar dat je dan ook wel iets ervoor terugkrijgt. Dit is koffie met ongebrande koffiebonen. Er zijn ook specifieke richtlijnen voor opgesteld door de SCA. Het is wel heel fijn om te weten dat je dus ook goed kan zien of de koffie ook echt behoort tot de reeks met smaken en aroma’s die hierbij horen. Dit zijn altijd unieke eigenschappen.

De juiste soorten bonen

De keuze voor de koffiebonen is het belangrijkst. Het is alleen aantrekkelijk om de allerbeste bonen van een soort te gebruiken. Misschien wel de bekendste boon op dit gebied is de Arabica. Dit is een boon die op hoogte groeit en daardoor een hele andere smaak heeft dan andere soorten bonen op de markt. Een andere soort op de markt is de Robusta. Al is deze wel wat sterker en bevat deze wat meer cafeïne. Deze boon is wel wat sterker en wordt daardoor bij kwekers steeds populairder.

De fabrikanten van de koffie

Het is ook goed om te bekijken welke fabrikanten zich bezighouden met dit soort koffies. Dit zijn niet de bekende merken die je in de supermarkt tegenkomt. Het zijn juist de echte specialisten die de koffiebonen op meerdere manieren aanpakken. Daardoor zijn er ook heel veel verschillende soorten koffies die je kan krijgen. Er is altijd wel iets te vinden wat aansluit op de smaak die jij hebt. De expert kan je hier ook goed in adviseren, want alleen op basis van de naam en de eigenschappen kom je er vaak niet uit.

De smaak vergelijken

Wanneer je een goed beeld wilt vormen van het soort koffie dat je zal krijgen, dan is het goed om het te vergelijken met andere smaken. Zo zijn er bonen die overeenkomen met de smaak van chocolade. Ook sinaasappel komt veel voor. Daarnaast heb je natuurlijk ook de echte koffiesmaak. Het is belangrijk om voor jezelf te bepalen wat je lekker vindt, om daar dan de juiste bonen bij te zoeken om de heerlijkste koffie te zetten.

Leer de koffie zetten

Een laatste belangrijke zaak is de manier van koffiezetten. De boon moet wel aansluiten op de manier waarop jij koffie zet. Het apparaat of het andere gerei dat jij gebruikt speelt daar dus een hele belangrijke rol in. Sluit alles goed op elkaar aan? Dan kan je zeker zijn dat de koffie alleen maar lekkerder zal smaken.