Zo haal je meer uit elk ingrediënt

0
201

Het leven is een stuk duurder geworden. Dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je minder mag genieten. Het is vooral belangrijk dat je anders met je maaltijden leert omgaan. Wanneer je bijvoorbeeld je ingrediënten slim gebruikt, dan is er veel meer uit te halen. Zo kan je lekker eten, besparen en nog meer lekker eten. De volgende tips gaan je helpen om keer op keer weer iets lekkers te koken, zonder dat je voedingsbudget door het dak hoeft te gaan. Er is veel meer mogelijk dan je tot op heden altijd hebt gedacht.

Een einde aan overblijfselen

Het eerste wat je moet doen, is een einde maken aan overblijfselen. Dat doe je door van elk ingrediënt eigenlijk alles te gebruiken. Misschien was je voorheen gewend om bijvoorbeeld pitten, stelen, schillen of blaadjes weg te gooien. In werkelijkheid kan je hier nog allerlei dingen mee doen. Zo kan je dus bijvoorbeeld ook nog een tweede  gerecht of een tussendoortje maken. Zonder dat je daar nieuwe aankopen voor hoeft te doen. Het is zeker aan te raden om je voor elk ingrediënt te verdiepen in de mogelijkheden die er liggen.

Kliekjes hergebruiken

Wanneer je denkt aan het gebruik van kliekjes, dan denk je waarschijnlijk aan het opwarmen van de overgebleven restjes om nog een keer hetzelfde te eten. Dit is echter bij lange na niet de enige manier waarop je het kan benutten. Van de meeste producten is namelijk de tweede keer iets heel anders te maken. Gebruik de overblijfselen van de tomatensaus voor de pasta bijvoorbeeld om er enkele dagen later een lekkere tomatensoep van te gebruiken. Dit is slechts één van de vele mogelijkheden die er voor je liggen om iets met je restjes en kliekjes te doen. Bovendien is dit goed voor de smaak.

Bedenk vast enkele opties

Wanneer je een bepaald product koopt omdat je een specifiek gerecht gaat maken die avond, is het ook slim om vast vooruit te denken. Welke gerecht kan je nog meer maken met dat specifieke ingrediënt? Op die manier hoef je niet met een overschot te zitten. Alles wat in de verpakking zit kan je dan in de loop van de dagen op maken op deze manier. De meeste producten kan je namelijk gemakkelijk enkele dagen in je koelkast of vriezer goed houden, dus zo kan er veel meer mee doen dan je altijd deed tot nu toe.

Geef het door

Tot slot kan je ook ervoor kiezen om de ingrediënten die je overhoudt door te geven. Heb jij gemaakt wat je wilt maken? Dan kan je misschien je buurvrouw, broer, zus, moeder of oma er nog blij mee maken. Die maakt dan iets heel anders. Misschien is het zelfs wel een idee om bij elkaar te komen eten. Zo kan je ook direct weer nieuwe recepten leren om te benutten bij de voorgenoemde opties. Op die manier kan je steeds meer uit elk ingrediënt gaan halen. Je eet net zo lekker, maar hoeft niet meer uit te geven.