Werken als professioneel model

0
1411
model

Het begint vaak op een klein kantoor waar besloten wordt dat het tijd wordt voor een professioneel gemaakte advertentie. Het begint met een idee wat uitgewerkt wordt tot een product wat men kan gebruiken. Op het moment dat er besloten is hoe zij hun product aan de man willen brengen begint pas het echte werk.

Ze gaan op zoek naar een fotograaf, die begrijpt wat zij willen uitdragen naar hun consumenten. Er is een script aanwezig van hoe zij willen dat het er uit komt te zien.

Op het moment dat de fotograaf gevonden is, begint het zoeken naar het geschikte model, dit kan vrouwelijk of mannelijk zijn. Ook hoe de persoon er uit moet zien, wat zij vinden dat het meest geschikt is voor hun product is bepalend. De fotograaf heeft in zijn portfolio foto’s van het werk wat hij gemaakt heeft voor klanten. Vaak werkt deze met een vaste visagist en styliste. Maar het kan ook gebeuren dat de klant bepaalt wie de styliste of visagist is. Dan begint het grote zoeken, er worden castings gehouden.

Er worden modellenbureaus aangeschreven en gebeld met de vraag om modellen te sturen die voldoen aan de vraag van de klant. Dit kan bruin haar en groene ogen zijn. Maar het kan ook zijn dat ze niet te dun mogen zijn omdat het lingerie is bijvoorbeeld. Hetzelfde geld voor de heren, soms moeten zij gespierd zijn en vaak niet te.

De castingdag kan een hele dag duren van ’s morgens 9 tot ’s middags 5 uur, en dan is het belangrijk dat je als model opvalt. Dat je portfolio goed is afgestemd op wat de klant wil zien en laat zien dat je voor velerlei werk geschikt bent.

Soms komen er op een dergelijk castingdag 70 modellen langs, maar het kan ook zijn dat de fotograaf al een voorselectie heeft gemaakt van de modellen die hij graag wilt zien.

Dan wordt er een locatie gezocht waar men de opdracht gaat schieten. De mooiste locaties zijn natuurlijk in een warm land en dicht bij een strand, maar de werkelijkheid is vaak anders en kan het gewoon in een studio in Amsterdam zijn. Men heeft een optie genomen op de modellen die men in gedachte heeft voor de advertentie. Het kan gebeuren dat de persoon die zij in gedachten hebben, al een andere optie heeft, dus krijgen zij de tweede optie op deze persoon. En moeten dan nog een paar andere modellen  in optie worden gehouden.Dus de job is pas binnen als men bezig is met het maken van de shoot.

De datum wordt dan bepaald en kan men beginnen met de werkelijke opdracht. Het maken van een advertentie.

Iedereen is die dag aanwezig en hard aan het werk om de advertentie die de klant in gedachte heeft te realiseren. Dan krijgt de drukkerij de opdracht om er een layout van te maken en na goedkeuring ziet men na een paar maanden het resultaat in de bladen.