Tips om te verduurzamen en geld te besparen

0
808
ledlampen in plaats van de oude lichtbron

Wil je graag gaan verduurzamen, maar zou je tegelijkertijd ook graag geld willen besparen? Dat is heel goed te combineren. Doordat je je woning verduurzaamt, worden je energiekosten minder waardoor je eenvoudig bespaart op je vaste lasten. In dit artikel lees je dan ook een aantal tips om te verduurzamen en zo geld te besparen.

Minder energie gebruiken

Het eerste wat mensen vaak doen wanneer ze hebben besloten te gaan verduurzamen, is minder energie gebruiken zodat je maandelijks minder geld kwijt bent aan de energierekening. Dit kan vaak al met een aantal kleine aanpassingen zoals wassen op 30 graden, een korter programma gebruiken, de vaatwasser op een kouder programma zetten en apparaten uit te schakelen wanneer je deze niet gebruikt. veel mensen zetten hun apparaten op stand-by maar daarmee zijn ze nog niet uit. Ook lichten uit doen in ruimtes waar niemand is en stekkers uit het stopcontact halen als deze niet gebruikt worden zijn goede, kleine aanpassingen.

Verduurzamen met kleine aanpassingen

Wil je gaan verduurzamen en geld besparen, dan zijn er veel verschillende manieren waarop dat kan. kleine aanpassingen die geen of weinig geld kosten, en de grotere investeringen. Bij de kleine aanpassingen kun je denken aan het vervangen van de lampen in je woning en deze omwisselen voor LED-verlichting, een waterbesparende douchekop aan te schaffen en kieren en naden te dichten. Dit zijn allemaal kleine aanpassingen die je zelf uit kunt voeren, en die vaak niet veel kosten. De aanschaf van nieuwe lampen kost wel het nodige, maar dit zie je vervolgens ook weer terug op je energierekening, en verdiend zichzelf uiteindelijk dus terug.

Grotere aanpassingen doen

Heb je de kleine aanpassingen uitgevoerd en ga je bewuster om met het gebruik van water, licht en het gebruik van de verwarming, dan kun je al tientallen euro’s per maand besparen. Echter zijn er ook nog grotere aanpassingen die je uit kunt voeren, maar daar heb je wel het nodige geld voor nodig.

Een goede manier om te verduurzamen en geld te besparen, is door te besparen met zonnepanelen. Door middel van deze panelen kun je namelijk zelf je energie opwekken, waardoor je minder geld kwijt bent aan de energie van een leverancier. Met zonnepanelen verminder je de CO2-uitstoot van je woning, ga je klimaatverandering tegen en bespaar je op de kosten. Het is een investering, maar de panelen verdienen zichzelf binnen een aantal jaar terug. Bovendien hebben ze een lange levensduur waardoor je uiteindelijk dus gratis energie hebt.

Een andere grote aanpassing is door je woning te laten isoleren. Ook dit is een investering, maar wel eentje die zichzelf terugverdiend. Door je woning goed te laten isoleren blijft de warmte beter binnen, zijn vocht- en schimmelproblemen verleden tijd en hoef je minder te stoken.