Beginnen met hardlopen

0
1599
blog placeholder

Beginnen
Je wilt lijnen, of je wilt gewoon je conditie verbeteren. Iedereen heeft wel zijn eigen reden om te gaan hardlopen. Het is erg lekker als je er van houd. Als je eenmaal de stap hebt gezet om het te gaan doen, ben je al heel ver op weg.

Kleding
Dit is je eigen mening. De meeste mensen gaan voor een hardloop broekje met een strak hardloop t-shirtje. Uit eigen ervaring weet ik dat dit helemaal niet hoeft. Een trainingsbroek met een lekker zittend t-shirtje kan al voldoende zijn. Het belangrijkste is wel dat je er lekker in kan bewegen. De schoenen zijn het belangrijkste. Je kan het beste naar een hardloopzaak gaan en daar met een professional gaan kijken welke schoenen er bij jou pas hoort. Met slechte schoenen heb je meer kans op blessures en met hardloopschoenen loop je ook beter. Pas wel je kleding aan op het weer buiten. Met een korte broek en een t-shit zonder mouwen hardlopen kan slecht zijn voor je spieren als het erg koud is buiten. Als het bloedheet is moet je natuurlijk ook niet met een trui gaan rennen, je lichaam moet wel zijn warmte kwijt kunnen.

De Praktijk
Je hebt je kleren aan en je schoenen zijn gestrikt, nu de praktijk nog. Als je gaat hardlopen moet je 2 uur van te voren niets zwaars hebben gegeten. Je krijgt anders last onder het lopen. Wanneer je er klaar voor bent, begin dan altijd met een warming-up, dit verminderd de kans op blessures. Rek en strek je een aantal keren en maak je spieren lekker warm. Dan kan het feest eindelijk beginnen. Het is handig om de eerste keren te gaan lopen, wel in een stevig tempo, maar niet rennend. Als je er een keer fijn bij voelt, ga dan een stukje zachtjes hardlopen. Stop ook als je moe wordt en ga dan weer lopen. Als je weer op adem bent kan je proberen weer te rennen. Als je meerdere keren hebt hardgelopen, zie en voel je misschien vooruitgang. Dit gevoel doet men altijd goed. Pas wel op, heb je erge spierpijn wacht dan met lopen, je kan je lelijk blesseren. Neem daarom na een dag te hebben hardgelopen, altijd een dag erna rust zodat je spieren kunnen herstellen van de inspanning. Ben je klaar met je sessie (hard)lopen doe dan een cooling-down. Dit houdt in dat je lichaam wend aan niet meer hardlopen, ga daarom niet meteen na het rennen zitten, maar loop gewoon in een rustig tempo verder. Dit is stukken beter voor je spieren.

Doel
Je merkt al snel dat je conditie beter wordt, en je gaat je lekkerder voelen. Dit betekend dat je goed op weg bent. Het maakt dan niet uit wat je doel is. Let wel op, als je hardloopt voor het afvallen, dan moet je minimaal 20 minuten hardlopen. Na die 20 minuten gaat je verbranding pas op volle toeren werken. Het helpt dus niks als je 10 minuten gaat joggen.