Zinvol solliciteren

0
935
blog placeholder

Wie ben jij?

Daar begint het eigenlijk al bij, want je moet weten wie je als persoon bent om op de juiste functie te reageren. Wat maakt je vrolijk en waar word je triest van, waar liggen je kwaliteiten en waar niet. Het heeft dan ook geen zin te solliciteren op een functie in bijvoorbeeld een sterk hiërarchische onderneming als je beter kan gedijen in een platte organisatie. Ben je zelfstandig en heb je in een leidinggevende een sparringpartner nodig of moet je bij de hand genomen worden. Niets is goed of fout, maar wel van belang te weten in wat voor organisatie en functie jij op je plek bent.

Een goede recruiter moet hier doorheen prikken als je het zelf niet goed genoeg weet, alleen lopen er ook veel mindere goden in dit segment rond. Als je er niet uitkomt zijn er desnoods testen op internet die je er bij kunnen helpen.

 

Een open sollicitatie

Als je zelf of met behulp van gekomen bent tot datgene wat bij je past, schroom dan niet om open sollicitaties te sturen naar de ondernemingen die in het eerder geschetste plaatje passen. Zorg dat je CV goed bijgewerkt en overzichtelijk is én maak een motivatiebrief van maximaal één A4-tje met een goede uitleg waarom je juist voor dit bedrijf kiest. Je mag best laten merken dat je je verdiept hebt in het type bedrijf, maar overdrijf niet. Ze moeten slechts gaan snappen dat het zinvol kan zijn met je in gesprek te geraken voor een functie. Je moet uitgenodigd worden en als er geen vacature is, moeten ze voldoende goede indruk hebben om je brief te bewaren en deze op te duiken als er wel een vacature is. De betere ondernemingen doen dit echt!

 

De vacatures

Gericht op een vacature reageren heeft alleen zin als je je verdiept hebt en je jezelf in die functie ziet. Bedenk hierbij dat je dit over het voetlicht moet krijgen en dus is behalve een goed CV een brief die dit bewerkstelligd geen overbodige luxe. Het type organisatie, het type functie en wat je als mens drijft. Het zijn allemaal aspecten die bij kunnen dragen in het uitgenodigd worden. Of je nu met een externe recruiter (via een werving en selectiebureau of uitzendorganisatie) maar ook bij de recruiter binnen de onderneming, dat maakt niet uit. Zorg dat mensen nieuwsgierig worden en met je in gesprek raken. Daar leg je de basis.

Wees ook niet bang dat je niet aan alle eisen voldoet. Een onderneming heeft meer dan voldoende kandidaten voor een functie en zullen de eisen dus opschroeven, maar als je aan de kerneisen van een functie voldoet en je past in het plaatje van de onderneming, is schrijven prima.  Spreekt voor zich dat je wel helder moet overbrengen waarom het toch zinvol is dat ze je uitnodigen.

 

Een goed CV

Een goed CV is opgebouwd uit

·         algemene gegevens

·         kernkwaliteiten (begin met kort en kernachtig je kernkwaliteiten te benoemen)

·         opleiding / cursus (werk van recent terug naar je eerdere opleidingen of cursussen) en voorzie we van periode en diploma of getuigschrift

·         ervaring (recent weer bovenaan en neem per functie niet meer dan enkele regels. Schrijf het kernachtig op en maak geen “verhaal”)

·         talen die je beheerst

·         hobby’s / bezigheden

Zorg dat het een goed leesbaar en recht lettertype is en sluit een kleine pasfoto bij als men er om vraagt. Dit is voor het dossier, tenzij anders aangegeven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here