Wordt het overleven of faillissement?

0
829
blog placeholder

Wordt het overleven of faillissement?

Recessie

In deze tijd hebben veel zelfstandigen het niet erg gemakkelijk. Vaak hebben ze te maken met:
–    teruglopende opdrachten,
–    slecht betalende klanten, 
–    faillissementen van klanten of ondernemers, waar ze nog geld van tegoed hadden, enzovoort.
Daarnaast worden de voorwaarden van de overheid er niet gemakkelijker op en ook de banken zijn niet meer zo scheutig met een krediet of kortlopende lening. Vooral de bouwsector heeft het voorlopig nog niet gemakkelijk.

Wat doet u er aan?
Wacht u het af, gaat u bij de pakken neerzitten, of zoekt u oplossingen? Afwachten is geen optie als u met uw bedrijf wilt overleven, dus moeten er oplossingen gezocht worden. Die liggen vaak niet voor het oprapen. Voor elk bedrijf zijn weer andere mogelijkheden.

Biedt meer diensten aan
Een mogelijkheid is om het bedrijf niet op een poot te laten bestaan, maar meer mogelijkheden te scheppen om opdrachten binnen te halen en geld te verdienen. Een tuiniersbedrijf kan het bijvoorbeeld zoeken in het leggen van opritten, het via internet verkopen van planten, het promoten van tuinonderhoud en snoei van bomen en struiken. Zo zijn er nog wel meer mogelijkheden. Een tegelzetter kan bijvoorbeeld ook gaan samenwerken met een installateur, waardoor ze gezamenlijk badkamers en toiletten compleet klaar kunnen maken.

Prijzen vergelijke met uw concurrenten
Bekijk uw prijzen eens en vergelijk ze met de prijzen van uw concurrenten. Zoek hun websites op en kijk tegelijk eens hoe zij daar reclame maken voor hun bedrijf. U doet er nogal eens een ideetje op. Uw klanten zullen zelf ook prijzen vergelijken en als die van uw diensten veel hoger liggen dan die van uw concurrenten en uw werk daar niet met kop en schouders bovenuit steekt, zullen zij eerder voor uw concurrenten kiezen dan voor u.

Meerwerk vermijden
Pas op met meerwerk! Veel bedrijven maken voor de klant een “speciaal prijsje”, maar halen er dan via meerwerk toch nog meer dan hun normale prijs uit. Hun offerte stellen zij zo op dat niet alle nodige werkzaamheden erin opgenomen zijn, met als gevolg dat de klant noodzakelijkerwijze nog een aantal werkzaamheden apart moet laten doen, natuurlijk door diezelfde ondernemer. Dat ergert de klant altijd, die daarna antireclame voor dat bedrijf zal maken. Beter is het om de prijs goed te berekenen en daarnaast (tot op redelijke hoogte natuurlijk) service te verlenen. Zo hoorde ik laatst van een geval waar de klant tegen zijn bouwondernemer zei: “Ik had al van u gehoord en ik heb extra voor u gekozen, omdat u altijd even komt kijken als er problemen zijn.” Dat werkt dus ook.

Kleinere opdrachten uitvoeren
Wijs geen kleine opdrachten af, ook al bent u gewend om met grote bedragen te werken! Van kleine opdrachten komen vaak grotere. Een tevreden klant kan u best straks wel eens een grotere opdracht bezorgen via zijn familie of kennissen.

Bedrijfskosten verlagen
Kijk ook eens naar de kosten van uw bedrijf. Misschien kunt u wat strakkere prijzen hanteren als u de kosten wat kunt aanpassen. Denk hierbij aan:
o    het gebruik van papier voor offertes, facturen, plannen, administratie, enzovoort.
o    Het versturen van poststukken, (de porto van brieven is alweer gestegen)
o    Het gebruik van drukinkt of toners.
o    Uw eigen mailgedrag (waar vaak veel te veel tijd in gaat zitten). Probeer de mail slechts een- of tweemaal per dag te bekijken en te beantwoorden.
o    De telefoon. Houd het kort en vermijd lange sociale gesprekken. Dat spaart tijd die u voor andere dingen kunt gebruiken.
o    Klantenbezoeken (die overigens nogal eens te lang uitvallen), die u vaak ook kunt combineren met een zakelijke boodschap of met een noodzakelijk bezoek aan een andere klant, wat weer benzine uitspaart.
o    Het combineren van werkzaamheden zoals kopiëren, archiveren, het doen van inkopen voor uw kantoor of bedrijf.
o    Zorg voor voorraad van kantoormateriaal en koop bijvoorbeeld alleen kopieerpapier, enveloppen, e.d. als ze flink in de aanbieding zijn.
o    Bedenk bij aankoop of huur van kantoorapparaten en computerapparatuur wat u nodig hebt en wat niet, zodat u niet betaalt voor zaken die u nooit gebruikt.
o    Laat op kantoor geen onnodige apparatuur en verlichting aan staan. Ook de verwarming hoeft niet hoog te staan als u weet dat u de hele dag weg bent.
o    Reclame maken kan ook via een (echt goede!) website, de mail en/of een plaatselijk krantje. Advertenties in grote dagbladen zijn vaak duur.

Goed werk afleveren
En bovenal: lever zorgvuldig en goed werk af. Wees bovendien klantvriendelijk! Geef steun, tips en laat de klant merken dat u uw werk graag en goed wilt doen.
Dat is de beste reclame voor uw bedrijf. Wees daarnaast correct en hulpvaardig en uw bedrijf overleeft ook deze magere tijd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here